- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ouăle sunt un ingredient de bază în bucătăria românească, acestea fiind apreciate și consumate nu doar la micul dejun sau ca gustări, ci și în tot felul de salate, sosuri, prăjituri și multe alte delicii. Totuși, părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre păstrarea corectă a acestora. Descoperă în rândurile de mai jos de ce nu trebuie să speli ouăle înainte să le consumi.
Citește și: Ce efecte benefice are consumul de ouă fierte pentru organism
De ce nu trebuie să speli ouăle înainte de consum
Cu siguranță ai observat faptul că ouăle din comerț sunt mult mai curate decât cele de țară sau cele pe care le-ai cumpărat direct de la țărani. Se pare că acest lucru are legătură cu faptul că, pentru produsele din comerț, există anumite norme ce prevăd ca aceste alimente de bază să fie cât mai curate, însă ouăle nu trebuie spălate înainte de consum și iată de ce.
Specialiștii au analizat atent acest subiect și au ajuns la concluzia că ouăle nu trebuie să fie spălate înainte de-a fi consumate, iar explicația este una cât se poate de simplă: totul are legătură cu prospețimea, dar și cu sănătate consumatorului.
Studiile au arătat că ouăle prezintă o peliculă extrem de subțire (cuticul), ce le protejează de mediul exterior, de gemerni, microbi sau bacterii. Totuși, la contacul cu apa, această membrană dispare sau este afectată și astfel scade numărul de zile în care respectivul aliment mai poate fi consumat, dar și nivelul său de protecție în fața factorilor din exterior.
Ouăle sunt extrem de sănătoase, dar trebuie păstrate corect
Experții în alimentație publică recomandă ca ouăle spălate să fie păstrate apoi la frigider și consumate în decurs de câteva zile.
Pentru a le păstra corect, acestea pot fi așezate în cutii de carton sau de plastic, în casolete, boluri sau pe rafturile frigiderului. Totuși, indiferent de decizie, zonele care intră în contact cu suprafețele unui ou trebuie dezinfectate cu grijă. În plus, atunci când punem mâna pe ele (mai ales dacă sunt ouă de țară, cu urme de murdărie) se recomandă să ne spălăm imediat mâinile cu apă și cu săpun.
Dacă totuși vrei să cureți ouăle înainte de-a le pune la rece, atunci specialiștii recomandă să folosești o cârpă umedă sau un șervet de hârtie, cu care să elimini penele, pământul sau alte urme de pe ou. Aceasta este, de fapt, cea mai indicată variantă.
Alte reguli privind păstrarea corectă a ouălelor prevăd ca acestea să nu fie depozitate în vecinătatea altor alimente (pentru a preveni contaminarea) și să nu fie consumate dacă au coaja deja crăpată (fiindcă fisurile respective favorizează pătrunderea bacteriilor în interior și posibila contaminare inclusiv cu Salmonella).
De ce nu trebuie să speli carnea înainte s-o gătești. Vei renunța definitiv la acest obicei... De ce îmbătrânesc femeile mai rapid decât bărbații. Iată ce explicații există...