Antena Căutare

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un boost de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Toamna este sezonul perfect pentru a-ți umple cămara, dar și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii.

Galerie
Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii | Shutterstock

Legumele de toamnă sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Acestea sunt gustoase crude, în salate, dar și coapte ori în supe și ghiveciuri.

Înainte de sezonul rece poate fi momentul ideal pentru a-ți întări sistemul imunitar. Porția de legume zilnică este un început pentru a lupta cu frigul care stă să apară.

Specialițtii îndeamnă să fie consumate cât mai multe legume de toamnă, mai ales că tarabele din piețe sunt încărcate de produse românești.

Luna septembrie este foarte bogată în legume și fructe, fiind momentul propice pentru prepararea diferitelor produse pentru iarnă: zacuscă, murături, congelarea anumitor legume ori fructe, supe.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Cum se depozitează corect roșiile. În acest fel vor rămâne proaspete mai mult timp

Conform unica, pentru a-ți întări sistemul imunitar este nevoie să consumi legumele și fructele crude, în salată, cu zeamă de lămâie, ulei de măsline sau sosuri ușoare de iaurt.

Câte porții de legume trebuie să consumi pe zi

Pentru o dietă sănătoasă, trebuie să consumi 4 sau 5 porții de legume și fructe pe zi.
O salată poate fi salvatoare pentru imunitatea organismului și pentru a te pregăti de sezonul virozelor.

Legumele pot fi consumate și în sendvișuri, supe, ori diverse garnituri, nu neapărat în salată. De asemenea, pot fi din abundență pe pizza, ori în paste. Nu trebuie să lipsească din meniu nici mâncărurile scăzute de varză sau fasole și nici legumele la grătar sau la abur.

Oricum preferi să le consumi, legumele sunt pline de nutrienți care te vor ține departe de vizitele la medic în această iarnă. Nutriționiștii recomandă o farfurie cât mai colorată de legume la fiecare masă.

Citește și: Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească

Sortimentele de toamnă sunt variate și bogate în culori aprinse. Fiecare culoare indică beneficiile soiului respectiv, concentrația de betacaroten sau licopen, vitamina C sau fibre. De exemplu, ardeiul gras roșu este foarte bogat în vitamina C, roșiile sunt bogate în licopen, iar dovleacul este bogat în betacaroten.

Acestea oferă și o gamă largă de vitamine, acizi esențiali și antioxidanți. Vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul de vitamine B, acidul folic, seleniul, magneziul și fierul sunt oligoelementele de bază care ajută sistemul imunitar.

Antioxidanții protejează celulele tuturor țesuturilor și organelor de procesele inflamatorii și de procesul oxidativ care duce la degradare și îmbătrânire.

Conform informațiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, consumul constant de legume și fructe bogate în antioxidanți și carotenoizi contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii din organism și reduce considerabil riscul de apariție a cancerului.

Citește și: S-a aflat care este cea mai sănătoasă legumă din lume. Cum să o consumi

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un bust de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Poți să urmărești pe tarabele din piață legumele frumos colorate. Printre acestea sunt: ardeii, roșiile, varza, conopida, gogoșarii, gulia, sfecla, dovleceii, vinetele și țelina.

Ardeii

Toamna este sezonul lor. În piață se găsește o gamă variată de ardei de toate culorile și soiurile. Ardeii se numără printre legumele cele mai bogate în vitamina C, mai ales ardeii kapia. Aceștia stimulează sistemul imunitar și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.

Consumul regulat de ardei proaspeți stimulează metabolismul și ajută activitatea inimii. De asemenea, au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice.

Aceștia reduc colesterolul din sânge. Consumarea lor este recomandată celor cu afecțiuni cardiovasculare și circulatorii.

Roșiile

Nutriționiștii recomandă consumarea roșiilor proaspete în fiecare zi, fiind bogate în licopen, betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu și acid folic. Acestea își păstreză beneficiile chiar dacă sunt congelate sau sub formă de bulion ori suc.

Citește și: O influenceriță a consumat timp de zece ani doar fructe și legume, însă a murit brusc: „Doar ochii ei mai compensau priveliștea”

Varza

Varza albă sau varza roșie se numără printre cele mai populare legume de toamnă. Aceasta poate fi consumată crudă, în salate sau în diferite feluri de mâncare. Este o legumă bogată în vitamina C, vitamina K, folați, antioxidanți, polifenoli, fier, magneziu și compuși de sulf.

Varza este minunată pentru digestie, sănătatea stomacului, pentru inimă. De asemenea, are proprietăți antiinflamatoare.

Conopida

Această legumă este înrudită cu varza și este foarte bogată în nutrienți și vitamine. Conopida este benefică pentru digestie, pentru ficat și inimă și pentru imunitate. Recent, s-a descoperit că aceasta conține antioxidanți care au un efect puternic antitumoral.

Conopida este bogată în acid folic care apară organismul împotriva anemiilor și ajută la regenerarea țesuturilor. De asemenea, ea conține vitamina B6, vitamina C (doar trei buchetele de conopidă acoperă peste 60% din necesarul zilnic de vitamina C) și minerale precum calciu si fosfor. Fibrele îmbunătățesc digestia, protejează colonul și pot preveni apariția cancerului de colon.

Citește și: Fructele și legumele în exces, pericol pentru o categorie de persoane! Ce trebuie să știe oamenii cu această afecțiune

Gogoșarii

Gogoșarii sunt bogați în vitamina C, betacaroten și licopen, vitamina B6 și vitamina E. Sunt recomandați pentru inimă și circulația sângelui. De asemenea, ajută la îmbunătățirea imunității, dar și pentru piele și intensificarea metabolismului. Acești pot fi consumați cruzi, în salate sau sendvișuri, dar și murați.

Gulia

Gulia are o ușoară aromă de varză dulce, o textură crocantă și ușor picantă. Întărește imunitatea, susține inima, ajută digestia și rinichii, are proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antioxidante și revitalizante. Bogată în fier și potasiu, aceasta previne anemia.

Gulia conține 105% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Consumată regulat, previne apariția bolilor cardiace, a virozelor și a bolilor sistemului nervos.

Sfecla

Este leguma ideală pentru întărirea sistemului imunitar, pentru inimă și sânge. De asemenea, previne și bolile de ficat.

Este bogată în acid folic, care influențează dezvoltarea și rezistența organismului, și în mangan, care influențează dezvoltarea oaselor și rezistența lor, metabolismul energetic și funcția cerebrală. De asemenea, este bogată în curpu, acesta jucând un rol în sinteza unor neurotransmițători.

Aceasta poate fi consumată în salate, ciorbe, dar și sub formă de suc ori în murături.

Dovleceii

Dovleceii sunt bogați în vitamina A, vitamina B9, fosfor și potasiu, conțin enzime și flavonoide care acționează în beneficiul inimii, al creierului și al dezvoltării oaselor. De asemenea, dovleceii sunt recomandați pentru combaterea cancerului, a miopiei și a sclerozei. Se pot consuma la grătar, pane, în diferite supe ori tocănițe sau umpluți.

Citește și: Prima țară din lume care interzice pungile de plastic pentru produsele proaspete din supermarketuri. Cum se vor face cumpărăturile

Vinetele

Vinetele sunt atracția de toamnă. Gospodinele pregătesc celebra salată de vinete sau zacuscă cu vinete. De asemenea, pot fi congelate și păstrate pentru iarnă. Vinetele nu pot fi consumate crude, însă proprietățiile lor nu se pierd dacă sunt puse pe grătar, decojite și mai apoi păstrate la congelator.

Ele conțin antioxidanți precum nasunina, care protejează organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, și săruri de mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacină, cupru sau magneziu. Vinetele sprijină activitatea cardiacă, funcțiile cerebrale, sistemul digestiv și ajută circulația sângelui.

Țelina

Țelina este un ingredient-cheie în salate, supe, ciorbe sau borșuri. Aceasta este gustoasă și crudă, și preparată. Este bogată în vitamina C, K, potasiu, calciu, fier și antioxidanți. Țelina protejează ficatul și stomacul, previne bolile cardiovasculare, scade tensiunea arterială și previne unele boli neuronale.

În urma unor studii s-a remarcat faptul că țelina coaptă calmează arsurile gastrice, iar salatele de țelină proaspătă pot combate inflamațiile și infecțiile din organism.

Citește și: (P) Descoperă cele mai eficiente produse pentru solarul tău de legume

Indiferent de cum sunt consumate, legumele de toamnă sunt benefice organismului. Acestea îl ajută să se pregătească pentru sezonul rece și, mai ales, pentru virozele specifice respectivului sezon.

De ce este bine sau nu ca orezul să fie spălat înainte de gătit. Obiceiul care ar putea salva vieți... Ce înseamnă dacă vezi că ambalajul produsului este umflat. De ce este mai sigur să nu-l cumperi...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x