Să prepari orezul este destul de simplu și nu există secrete ținute bine ascunse, ci doar câteva reguli în funcție de care fiecare își poate alege metoda potrivită pentru tipul de orez pe care urmează să îl prepare.
Dacă te numeri printre bucătarii amatori sau abia acum începi să descoperi tainele bucătăriei, urmează aceste reguli și nu vei da niciodată greș când gătești orezul, astfel că acesta nu va fi nici
prea lipicios, nici lipsit de consistentă sau gust.
Înainte să intri în bucătărie pentru a prepara următoarea rețetă cu orez ține cont că există doar două reguli: în primul rând, când măsori orezul că volum este mai ușor să apreciezi câtă apă trebuie să adaugi. În al doilea rând, nu amesteca niciodată orezul atât timp cât se fierbe pentru că se strivește și devine lipicios. În anumite rețete, se adaugă un cub de unt sau o lingură de ulei de la început tocmai pentru că boabele de orez să rămână separate după ce s-au gătit.
Din orez se pot face preparate delicioase, de la feluri principale, la salate, sushi sau deserturi cu
adevărat savuroase. Cel mai bine orezul fierbe în apă, așadar exclude varianta de a-l fierbe în lapte chiar dacă dorești să prepari ceva dulce.
Tipurile de orez și metodele de preparare
Orezul cu bob lung cum este orezul basmati trebuie foarte bine clătit în apă rece înainte de a fi
pus la fiert pentru a se înlătura excesul de amidon. Apoi se fierbe sau se gătește prin metoda absorbției. Pentru a prepara orez brun este necesar să adaugi mai multă apă decât pui atunci când
prepari orez alb, iar prepararea orezului brun durează mai mult. Pune orezul în apă rece cel puțin
30 de minute până la câteva ore înainte, pentru a micșora timpul de preparare. Pentru a folosi această metodă de preparare, adaugă de 1 ¼ ori cantitatea de apă.
Orezul cu bob scurt pentru risotto, paella și budincă de orez are nevoie de stratul de amidon tocmai pentru că în acest fel preparatul final va fi dens și cremos, așadar nu trebuie să îl clatesti cu apă înainte de preparare. Pentru aceste preparate, orezul este gătit împreună cu alte ingrediente.
Cum se gătește orezul – rețete de bază
- 75 de grame de orez basmati
- Un cub de unt sau ½ lingură ulei (opțional)
Măsoară orezul cu o cană și nivelează bine partea superioară
Clătește bine orezul în apă rece, până când apa rămâne limpede. Dacă ai suficient timp la dispoziție, lasă orezul în apă rece cel puțin 30 de minute. În acest fel, boabele se vor găti mai bine și mai rapid.
Pune orezul în cratiță la temperatura joasă, apoi adaugă untul sau uleiul, dacă dorești să folosești
și aceste ingrediente. Amestecă pentru a acoperi bine boabele de orez.
Adaugă dublul cantității de apă, respectiv 150 de ml de apă dacă folosești cantitatea de orez menționată în rețeta (75 de grame) și un praf de sare. Pentru a scurta timpul de fierbere poți
adaugă direct apă fiartă. Lasă cratița pe foc. Amestecă orezul din cratița doar o singură dată pentru a te asigura că este distribuit uniform. Pune un capac peste cratiță și reglează temperatura de gătire sau flacăra de la aragaz la nivelul cel mai mic.
Dacă gătești orezul la o temperatura prea ridicată se va face repede, dar este posibil să rămână
tare în interiorul bobului. Lasă-l să fiarbă 10 minute timp în care nu trebui să ridici capacul de pe
cratiță. Pentru a verifica dacă orezul este gata va trebui să guști un bob. Dacă nu este gata, mai lasă-l să fiarbă câteva minute în plus.
Amestecă orezul cu o furculiță pentru a deveni pufos și servește-l imediat, dar nu înainte de a-l acoperi cu un prosop de hârtie pentru 10 minute pentru a fi
absorbită toată apa. Pentru o textură perfectă mai poți apoi amesteca din nou de câteva ori cu
furculița, înainte de a-l așeza pe farfurie.