Dulceața de vinete nu este foarte cunoscută în țara noastră, însă cei care ajung să guste din ea se declară cuceriți de gustul savuros pe care îl are, mai ales că nu este bogată în grăsimi sau calorii.
În Grecia, acest dulce este foarte popular, fiind folosit extrem de des în cofetării pentru diferite prăjituri sau înghețate, însă, de cele mai multe ori este consumat drept un desert ușor după o masă copioasă.
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete este un preparat care nu este întâlnit prea des în România, însă acesta reușește să îi cucerească chiar și pe cei mai pretențioși dintre degustători, mai ales atunci când este pregătit cu multă atenție, dar și cu ingredientele potrivite.
Pentru ca gustul final să fie unul perfect, ai nevoie să urmezi rețeta de mai jos, fără ca niciun pas să treacă neobservat.
Ingrediente dulceață de vinete
- 1 kg de vinete mici
- 750 g de zahăr
- 2 cești de apă
- 3 lămâi
- migdale
- cuișoare
Mod de preparare dulceață de vinete
Potrivit unei surse, primul pas este de a curăța codița vinetelor și coaja acestora, iar apoi se face o mică incizie pe lung la fiecare vânătă pentru a insera migdalele mai târziu. Se pun într-un vas cu apă multă și apoi se storc două lămâi. Sucul acestora se adaugă în apă și se acoperă totul cu o farfurie timp de 2-3 ore.
Se strecoară și apoi se fierb în altă apă până când se înmoaie puțin. Se scot, se pun în apă rece pentru încă 3-4 ore și se schimbă apa de câteva ori.
Pentru sirop se fierb două cești de apă cu zahăr și apoi se adaugă vinetele. Se fierbe totul timp de 7 minute și se lasă peste noapte sau aproximativ 12 ore.
Vinetele se pun din nou pe foc până când se leagă siropul, adâugând treptat suc de la a treia lămâie pentru a nu se zaharisi.
Se spumează și se lasă la răcit, iar, la final, fiecare vânătă se umple cu o migdală rumenită în prealabil în tigaie. Se înfige câte o cuișoară în partea în care era codița, iar apoi se dau din nou în clocot.
Se toarnă în vase de sticlă sterilizate sau în recipientele dorite la frigider.
Poftă bună!
La noi în țară, vinetele sunt regăsite cel mai des în salată, zacuscă, tocăniță, musaca, dar și în alte preparate care păstrează vechile tradiții. Totuși, în alte țări, acestea sunt folosite inclusiv în deserturi și băuturi.
Pentru a afla un detaliu mai puțin știut despre vinete, puteți răspunde la o întrebare simplă și aveți șansa de a câștiga un premiu la concursul din fructesilegume.a1.ro.
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie...