- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Sosul sweet chilli este foarte folosit in bucataria asiatica, mai ales in preparatele la wok si pe baza de fructe de mare. Totusi nu trebuie sa te limitezi aici. Incearca-l cu pui prajit sau fript, cu gujoane din pui sau peste, in marinade, in prepararea altor sosuri (mai ales in cele pe baza de rosii) si la fripturi de porc.
Poti controla iutimea
Alege ardei iuti rosii (cei care se gasesc la noi in piata) pentru un sos mai putin iute. Pentru un gust mai puternic, cauta in magazinele de specialitate ardei chilli (jalapeno sau alte soiuri), care se gasesc in general uscati.
Se stie ca semintele si nervurile (partile albe din interior) ardeilor sunt cele mai picante. Dupa preferinta, pot fi indepartate sau nu.
E bine sa tii cont ca, desi sosul va fi foarte iute imediat ce l-ai preparat, treptat isi va pierde aceasta calitate.
Cum il prepari
Eu folosesc de obicei 3-4 catei de usturoi, 3-4 ardei chilli uscati (depinde si de marimea lor, uneori pun chiar 6), ½ cana zahar, ¾ cana apa, ¼ cana otet de vin alb, ½ lingura sare, 1 lingura amidon alimentar, 2 linguri apa. Foloseste o cana de 250ml sau masurile standard pe care le poti cumpara din magazine (sunt foarte utile mai ales in retetele rapide si in cele in care proportiile trebuie respectate cu sfintenie).
Se pun toate ingredientele (in afara de ultimele doua) intr-un blender si se mixeaza pana se maruntesc bine bucatile de usturoi si de ardei. Apoi se pune amestecul obtinut intr-un vas pe foc mediu si se fierbe totul aproximativ 5 minute (atat dureaza pana cand usturoiul si ardeiul se inmoaie).
Se amesteca amidonul cu cele 2 linguri de apa si se adauga in sosul de pe foc. Se mai fierbe totul inca un minut. Dupa ce se raceste putin, e gata de pus in borcane. Cand s-a racit complet, deja vascozitatea va fi mai pregnanta.
La mine in frigider se gaseste mereu cel putin un borcanel de sweet chilli, mai ales ca se pastreaza foarte bine chiar si o luna de zile.
Variante
In mod traditional, sosul se face cu un continut mai mare de zahar, rezultatul fiind un fel de sirop de chilli cu o textura lipicioasa. Poti inlocui amidonul cu o cantitate dubla sau tripla de zahar (adaugata la inceputul procesului termic) si atunci timpul de fierbere va fi mai lung (aproximativ 15 minute).
Amidonul mai poate fi inlocuit cu o gelatina de buna calitate (preferabil cea care se gaseste sub forma de foi).
Orice varianta ai alege, rezultatul trebuie sa fie acelasi: un sos dulce si iute, rosu intens, sub forma de suspensie in care plutesc bucatele de ardei si de usturoi.
Citeste si Good Food!
Foto: jingtheory.com