Antena Căutare

Mâncare de urzici ca la bunica. Cum să transformi într-un deliciu vedetele primăverii

Verde crud, cu gust de pământ reavăn și amintiri din copilărie, mâncarea de urzici este una dintre cele mai simple, dar și mai hrănitoare rețete de primăvară. Gătită cu grijă, cu răbdare și cu mult usturoi, urzica redevine regina farfuriilor modeste, dar pline de savoare.

Mâncarea de urzici se servește fierbinte cu mămăligă alături | Shutterstock

Prepararea urzicilor începe încă din grădină sau de pe marginea pădurii, cu culesul atent al frunzelor fragede. După ce sunt bine spălate și opărite, urzicile se transformă într-un piure fin, amestecat cu ceapă călită și făină rumenă, diluat cu apa în care au fiert, bogată în minerale. Aroma intensă vine de la usturoiul zdrobit, adăugat la final, care dă mâncării acea notă rustică și reconfortantă. Iar dacă lângă o porție fierbinte de urzici pui o mămăligă aburindă și un ou cu gălbenuș moale, ai în față nu doar o masă, ci un fragment de tradiție.

CITEȘTE ȘI: Urzicile - proprietăți, beneficii și 5 moduri de a le consuma

Cum se prepară mâncarea de urzici

Mâncarea de urzici se prepară simplu, dar cu atenție la detalii. Se aleg doar frunzele fragede, care se spală bine în mai multe rânduri de apă rece. Apoi se opăresc 7–10 minute în apă clocotită cu sare, pentru a se înmuia și a pierde perii urticanți.

Articolul continuă după reclamă

Separat, se călește o ceapă tocată mărunt în puțin ulei, apoi se adaugă o lingură de făină și se amestecă până capătă o culoare aurie, formând un răntaș. Se adaugă urzicile tocate fin, apoi se completează treptat cu apă din cea în care au fiert, până se obține o consistență cremoasă. La final, se zdrobește usturoiul și se amestecă bine în mâncare. Se potrivește de sare și se mai lasă câteva clocote.

CITEȘTE ȘI: Sos pesto de urzici cu nuci. Un sos de primăvară plin de beneficii asupra organismului

Rețetă de mâncare de urzici ca la bunica

Ingrediente

  • 500 g urzici
  • 1 ceapă medie
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri de făină albă
  • 5-6 căței de usturoi
  • 500 ml apă (sau supă de legume, dacă se preferă)
  • 100 ml lapte (opțional, pentru un gust mai blând)
  • sare, după gust
  • mămăliguță, pentru servit

Mod de preparare

Mai întâi, se aleg cu grijă urzicile, se spală bine în mai multe ape reci, pentru a se îndepărta pământul și impuritățile. Ideal este ca această etapă să se facă cu mănuși, pentru a nu se irita pielea. Apoi, se opăresc în apă clocotită cu un praf de sare, timp de 5 minute, până când se înmoaie ușor. După aceea, se scurg și se lasă la răcit.

După ce s-au răcit, urzicile se toacă mărunt cu un cuțit sau se pasează ușor cu un blender vertical, dacă se preferă o textură mai fină.

Separat, într-o tigaie adâncă, se încinge uleiul și se adaugă ceapa tocată mărunt. Ceapa se călește la foc mic până când se face sticloasă și ușor aurie. Apoi, se adaugă făina și se amestecă continuu, pentru a nu se forma cocoloașe. Această compoziție se prăjește ușor, ca pentru un rântaș clasic.

Imediat după, urzicile tocate se adaugă peste ceapă și făină, și se amestecă bine. Treptat, se toarnă apa sau supa de legume caldă, cât să se acopere compoziția. Se lasă la fiert 10–15 minute, timp în care urzicile se leagă cu sosul și gusturile se combină armonios.

Către final, usturoiul zdrobit se încorporează în mâncare, după gust, iar dacă se dorește un gust mai catifelat, se adaugă și laptele. Tot acum, mâncarea se potrivește de sare. Dacă este prea groasă, se mai adaugă puțină apă; dacă e prea subțire, se lasă câteva minute în plus pe foc să se îngroașe.

Mâncarea de urzici se servește caldă, cu mămăliguță aburindă și, după preferință, un ou poșat sau ochi alături.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de urzici muntenești sau urzici frecate cu mălai

Cât timp se fierb urzicile

Curățarea și fierberea urzicilor sunt pași esențiali pentru a le transforma într-un preparat gustos și sigur de consumat. Înainte de toate, urzicile trebuie alese cu grijă. Se folosesc doar frunzele fragede și vârfurile. Cu mănuși, se spală bine în mai multe ape reci, pentru a îndepărta pământul, eventualele fire de iarbă sau insecte. Este important ca această etapă să fie făcută temeinic, pentru că frunzele de urzică sunt adesea pline de impurități din sol.

După curățare, urzicile se opăresc în apă clocotită cu un praf de sare timp de 5-7 minute, până când își pierd textura aspră și devin moi. Prin fierbere, perii urticanți își pierd complet efectul, așa că pot fi consumate în siguranță. Apa în care au fiert nu se aruncă. Este extrem de bogată în minerale și se poate folosi ca bază pentru supe sau ceaiuri. După opărire, urzicile se scurg bine și se pot toca sau pasa, în funcție de rețeta dorită. Astfel pregătite, devin baza ideală pentru mâncăruri simple, dar pline de gust și nutrienți.

CITEȘTE ȘI: Supă cremă de urzici cu spanac, o delicatesă de primăvară plină de vitamine

Sfaturi pentru cea mai bună mâncare de urzici

Pentru a obține cea mai bună mâncare de urzici, cheia este alegerea ingredientului principal: urzicile trebuie să fie tinere, fragede și culese primăvara devreme, când gustul este delicat și textura plăcută. Se spală bine în mai multe ape reci, cu grijă și cu mănuși, pentru a elimina orice urmă de pământ și pentru a evita usturimea specifică. Se opăresc apoi în apă clocotită cu sare timp de 5–7 minute sau până la 10 minute dacă urmează să fie transformate în piure, iar lichidul rezultat, bogat în minerale, se păstrează pentru a fi folosit ulterior la gătit.

Baza ideală pentru această mâncare este un răntaș simplu din ceapă călită în ulei și făină, care oferă consistență și un gust blând, ușor dulceag. Urzicile tocate se adaugă peste acest amestec și se diluează cu apa în care au fiert, până se obține o textură omogenă. La final, se adaugă usturoiul zdrobit, care oferă profunzime și o aromă vibrantă, completând perfect verdeața. Pentru un gust mai blând, se poate adăuga puțin lapte sau smântână dulce, dar rețeta tradițională își păstrează farmecul în forma sa simplă. Mâncarea de urzici se servește fierbinte, cu mămăliguță moale și, după gust, cu un ou poșat sau ochi, pentru o combinație hrănitoare și reconfortantă.

Aluat rapid de pizza. Cum să faci acasă pizza cu costuri minime... Ce este blanșarea legumelor? De ce nu trebuie să sari pentru această etapă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x