Romania se mandreste peste tot cu preparatele sale traditionale, pe care turistii straini le savureaza si le adora ori de cate ori ne viziteaza. Iar de 1 Decembrie, nu se poate sarbatori mai bine decat cu fasolea cu ciolan afumat sau placinta de dovleac. Un pahar de vin fiert cu mirodenii completeaza perfect masa traditionala de Ziua Nationala a Romaniei!
1. CIORBA DE PESTE
Ingrediente pentru rețeta de ciorbă de pește:
- un peste de 1 kg (dupa preferinte);
- 1 morcov;
- 1 telina;
- 2 cepe;
- 2 bucati pastarnac;
- 2 ardei grasi;
- 4 rosii;
- 2 lingurite orez;
- 1/2 l bors;
- 3 linguri ulei;
- 1 legatura leustean;
- sare.
Mod de preparare pentru rețeta de ciorbă de pește:
1. Se curata pestele de solzi, de intestine si se spala bine. Se taie capul si se portioneaza in bucati potrivite ca marime.
2. Se curata zarzavatul, se da pe razatoarea mare impreuna cu ceapa si se calesc in ulei 2-3 minute. Se stinge cu 3 litri de apa calda, se pune orezul spalat si se lasa sa fiarba bine. Rosiile se taie cubulete sau se dau pe razatoarea mare si se adauga in supa.
3. Borsul se fierbe separat, se toarna in oala si se pune sare. Cand clocoteste, se pun bucatile de peste impreuna cu capul si se mai fierbe 5 minute. Se ia oala de pe foc si se pune leusteanul tocat marunt.
2. FASOLE CU CIOLAN AFUMAT
Ingrediente pentru rețeta de fasole cu ciolan afumat:
- un ciolan afumat;
- 500g fasole uscata;
- 2 morcovi mari;
- 4 cepe;
- un ardei gras;
- sare;
- 3 foi de dafin;
- 2-3 linguri bulion;
- cimbru.
Mod de preparare pentru rețeta de fasole cu ciolan afumat:
1. Fasolea se spala bine si se lasa in apa rece o ora, sa se umfle. Se adauga un morcov ras, o ceapa tocata, sare si o foaie de dafin. Dupa ce a fiert, se scurge apa, dar se opresc 3-4 polonice.
2. Separat, se pune intr-o oala putin ulei, in care se calesc 3 cepe si un morcov, tocate sau date pe razatoare. Cand ceapa devine aurie se adauga bucati de ciolan afumat, care se rumenesc putin, mestecand din cand in cand.
3. Se adauga 3-4 polonice din supa in care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foi de dafin, piper, putin cimbru, sare si se lasa sa mai fiarba pana scade zeama.
4. Se poate servi cu marar tocat si cu muraturi.
3. PLACINTA CU DOVLEAC
Ingrediente pentru rețeta de plăcintă de dovleac:
Pentru aluat
- 2 pahare cu apa;
- 2 linguri de drojdie uscata;
- 4 linguri de ulei;
- 1 lingurita de sare;
- 1 kg de faina.
Pentru umplutura
- un dovleac de 1 kg,
- 1 pahar de zahar.
Mod de preparare pentru rețeta de plăcintă de dovleac:
1. Se spala dovleacul si se da prin razatoare.
2. Se prepara aluatul clasic de paine, fara a fi lasat la crescut, si se formeaza 3-4 bile. Fiecare bila se intinde cu sucitorul, intr-o foaie subtire, care se unge cu ulei.
3. Se pune pe fiecare foaie cate o mana de dovleac ras si zahar, dupa preferinte. Foaia se pliaza, la jumatate. Se lipesc bine marginile, apoi se strange pana se increteste. Se aseaza cu grija intr-o tava unsa cu unt. Se mai poate presara zahar deasupra. In acelasi fel se procedeaza si cu celelalte bile de aluat.
4. Tava se baga la cuptorul incins si se lasa pana se rumeneste.
Poftă bună!
FOTO: ilmenudiangela.wordpress.com
Cum sa-ti reduci pofta de dulciuri...