Fructul-vedetă al verii este cel mai declicios și cel mai iubit dintre toate "roadele" pe care le aduce cu sine anotimpul călduros.
Pepenele are numeroase beneficii, printre care conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.
Femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.
Pepenele roşu a căpătat de curând şi titulatura de Viagra naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge, permiţând astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor...genitale precum penisul.
Pepenele joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor. (sursa: CSID)
Cum recunoști un pepene roșu autentic românesc?
Puţini cumpărători ştiu cum să facă diferenţa între pepenii de Dăbuleni şi cei din Grecia, de aceea trebuie să fii atent la următoarele aspecte când cumperi un pepene:
Primii pepeni româneşti sunt uşor de recunoscut dacă eşti atent la câteva lucruri. Culoarea, de exemplu. Cel românesc este verde închis. În timp ce cel din import are dungi, iar codiţa nu mai este verde.
”Trebuie să aibă bruma asta pe el, pata aceasta galbenă, se îngălbeşte când este copt, codiţa să fie verde că atunci ne dăm seama că pepenele e proaspăt şi el se alimentează dintr-un vrej proaspăt şi verde, nu e uscat şi sunetul ne spune când este bun”, explică un vânzător pentru Observator.
Aceasta este eticheta după care recunoști pepenii românești!
Pentru a nu se crea confuzii printre consumatori, pentru identificarea producătorilor autohtoni şi a pepenilor româneşti se aplică măsura etichetării standard, conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.225/2017. Astfel, pentru informarea corectă a tuturor celor interesaţi, prezentăm modelul de etichetă ce va fi afişat la fiecare punct de comercializare a pepenilor româneşti verzi sau galbeni. Eticheta cuprinde informaţii privind denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării şi preţul cu amănuntul.
Mănânci fast-food? Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă renunți la mâncarea procesată...