- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Motivul pentru care o persoană alege să fie vegetariană sau raw-vegană se sprijină pe ideea sau convingerea morală că animalele nu trebuie folosite în scopul nostru și trebuie să le fie respectat dreptul la viață. În plus, sănătatea poate fi menținută și fără consumarea alimentelor de origine animală.
Ce este stilul de viață vegetarian
Stilul de viață vegetarian presupune renunțarea la consumul de carne ori, dar nu exclud din dieta lor consumul de pește, lapte, ouă. În general, o dietă vegetariană include foarte multe fructe, nuci, semințe, legume și cereale integrale.
În cazul persoanelor care adoptă o dietă vegetariană, nu există foarte multe restricții. Majoritatea vegetarienilor exclud carnea, însă parțial, pentru că ei consumă pește ori de câte ori doresc.
Astfel, mesele lor sunt formate din legume, fructe, semințe, pește, lapte, ouă, cereale, dar nu mănâncă carne. Atunci când renunți la care, corpul tău nu mai primește la fel de multe proteine, motiv pentru care, ideal ar fi să consumi în cantități consistente alimentele vegetale bogate în proteine: tofu, nucile, semințele, dar și legumele.
Odată cu adoptarea unui stil de viață vegetarian, sănătatea se îmbunătățește în mod vizibil: scade nivelul colesterolului total și al celui ”rău” din organism, crește nivelul de antioxidanți din organism, organismul își ia fibrele și vitaminele necesare din fructele și legumele consumate, greutatea corporală se menține foarte bine.
Mai mult, o dietă vegetariană atent făcută, nu conține foarte multe grăsimi, lucru care reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, obezitate și diabet.
Poți găsi o varietate de preparate vegetariene în diferite restaurante din București și te poți inspira să faci și tu acasă, exact după gustul și aspectul lor. Nu uita să comanzi mâncarea ta preferată, vegetariană.
Ce este stilul de viață raw-vegan
Raw-Veganii sunt mult mai diferiți de vegetarieni. A avea un stil de viață raw-vegan înseamnă nu doar a renunța la a mai consuma în alimentație orice fel de produs de origine animală (pește, ouă, lapte, brânză), ci și a renunța sub orice chip la a mai folosi haine confecționate din piele de origine animală (blănuri, încălțăminte din piele, haine din piele), accesorii, ba chiar cosmetice obținute prin procesarea unor produse animaliere.
Ba mai mult, există raw-vegani care refuză să mai utilizeze produse de îngrijire care au fost testate pe animale, nu vizitează grădini zoologice și nu merg la circ.
Stilul de viață raw-vegan înseamnă refuzul de a te folosi de vietăți în scopuri personale, de la mâncare, până la diverse activități care implică viețuitoare.
Pentru cei care se miră de aceste aspecte, trebuie să înțeleagă că acest stil de viață este limitativ și impune multe restricții, iar adoptarea lui este un act de voință, ca în orice altă situație.
Când vine vorba de mâncare, raw-veganii nu doar că exclud carnea, însă nu consumă decât alimente vegetale neprelucrate și nepreparate termic.
Dieta lor este compusă din fructe, legume proaspete, alge marine, cereale, semințe, nuci.
Raw-veganii consideră că toate alimentele preparate termic nu mai au enzime sau se alterează, motiv pentru care consumă totul verde și proaspăt pentru a beneficia de toate proprietățile alimentelor.
Dieta este fundamentată de ideea potrivit căreia enzimele trecute prin foc, se distrug sau se alterează. În schimb, acești includ în dietă sucurile de fructe, supele cremă, dar și preparate care nu necesită fierbere, coacerecaocere sau prăjire.
Diferențe și asemănări între a fi vegetarian și raw-vegan
A fi vegetarian și raw-vegan presupune a renunța la carne și a consuma cât mai multe produse de origine vegetală, însă între ele există și diferențe considerabile pe care le vom enumera, printre cele deja menționate mai sus.
Diferența dintre cele două este fără doar și poate gradul de tolerare al consumului de produse de origine animală.
Vegetarian
- Se consumă produse de origine animală, cum ar fi brânza, laptele și ouăle
- Se consumă miere de albine
- Vegetarienii acceptă consumul anumitor produse, pe care veganii nu le acceptă, atât timp cât ființele vii nu suferă (mierea e produsă de albine, laptele se colectează, ouăle sunt făcute)
- Vegetarienii adoptă acest stil de viață doar din punct de vedere alimentar
Raw-vegan (raw - crud)
- nu se consumă deloc produse de origine animală, se exclude folosirea oricărui produs cosmetic testat pe animale, se exclude orice activitate cu animale (zoo, circ)
- Produsele nu se gătesc, se conumă crude
- raw-veganismul presupune atat evitarea consumului de produse de origine animala, cât și al alimentelor gătite la temperaturi de peste 48°C (raw = crud)
- Nu se consumă miere de albine, deoarece consumul promovează exploatarea ființelor vii
- Raw-veganii adoptă acest stil de viață pentru că au convingeri stricte în ceea ce privește exploatarea animalelor
Acestea fiind spuse, este lesne de înțeles că pentru o persoană, atât vegetariană, cât și raw-vegană este dificil să găsească de mâncare oriunde, însă eatZZ adună numeroase restaurante, printre care și unele ce servesc mâncare pentru vegetarieni și raw-vegani JOY Vegetarian și Ohvăz pot fi alegerea ta pentru mesele de peste zi.
Descarcă aplicația eatZZ de aici >>> www.eatzz.ro/#descarca-aplicatia
Vezi toate restaurantele din aplicația eatZZ >>> https://eatzz.ro/bucuresti/restaurante
Sfaturi din bucătăria bunicii. Trucurile pe care orice gospodină ar trebui să le știe... Idei de mâncare cu cartofi. Rețete delicioase...