Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Tradiție la pahar: cele mai interesante băuturi autohtone românești

Vinurile autohtone, țuica de prune și horinca de Maramureș sunt cele mai cunoscute băuturi românești, dar pe lista următoare găsești alte trei băuturi, despre care nu se vorbește la fel de des.

Rachiul de pere

Obținut din pere zemoase, pere de vară sau pere pădurețe, rachiul de pere este, în opinia celor care îl produc, mai bun decât țuica de prune. Cu adevărat bun este dacă nu se consumă proaspăt, ci se lasă la învechit, în butoaie de lemn și apoi în sticle depozitate la întuneric, în poziție culcat. Uneori, pentru a potența gustul, în sticla cu rachiu de pere se introduce și o pară coaptă.

Oricine vrea să producă rachiu sau țuică trebuie să țină cont de un lucru: la începutul distilării, prima parte din alcoolul care curge pe țeavă în interiorul cazanului (fruntea) nu se bea, ci se aruncă, deoarece conține alcool metilic, care este periculos pentru sănătate. Se păstrează doar distilatul bun, adică partea de mijloc. „Fruntea” are un miros specific, neplăcut, și reprezintă aproximativ 2-2,5% din distilat.

Vișinata

Este o băutură frumos colorată, cu gust dulce, intens fructat, obținută din vișine fermentate, zahăr și alcool (care poate fi țuică sau votcă). Gustul vișinatei poate fi îmbogățit adăugând și alte ingrediente - vanilie, rom, cireșe amare - iar dacă în loc de țuică este folosit alcoolul dublu rafinat, vișinata va avea un gust mai bun și mai curat, adică nu vei simți că bei țuică cu aromă de vișine.

Deși simplu de preparat, vișinata are câteva secrete, începând cu alegerea vișinelor potrivite și încheind cu condițiile de păstrare. Mai multe poți afla citind acest articol despre cea mai bună reteta de visinata.

Palinca de caise

Palinca de caise are un gust bogat de caisă, iar învechită în butoaie capătă culoarea chihlimbarului. Este considerată o băutură elegantă, pe placul doamnelor, dar poate sta și alături de preparatele puternic condimentate.

Cea mai căutată este însă palinca de prune, iar cea mai scumpă, palinca de cireșe amare, pentru obținerea unei singure sticle fiind necesară o cantitate mare de cireșe.

Sursa foto: Shutterstock.com