Codul Morse a fost utilizat pentru mai bine de 160 de ani - mai mult decat orice alt sistem electric de codificare. Ceea ce se numeste astazi codul Morse este oarecum diferit de ceea ce a fost initial dezvoltat de Samuel Morse si asistentul sau, Alfred Vail. Dupa unele modificari minore, Codul Morse International a fost standardizat la Congresul International de telegrafie in 1865 la Paris, si mai tarziu alfabetul Morse International a facut standard de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT).
Codificarea Morse este singura modalitate digitala de modulare si transmitere a informatiei care poate fi folosita eficient si citita usor de catre oameni, fara a necesita existenta unui computer.
Alfabetul Morse poate fi transmis in mai multe feluri. Initial a fost transmis sub forma de pulsatii electrice de-a lungul unei linii telegrafice, dar poate fi trasmis ca un ton audio, ca un semnal radio avand pulsatii ori tonuri lungi si scurte, sau ca semnale mecanice ori vizuale, utilizand o lanterna, un heliograf sau asa-numita lampa Aldis.
Cand codul Morse a fost adaptat pentru comunicarea radio, punctele si liniile erau transmise ca pulsuri scurte si lungi. Mai tarziu oamenii si-au dat seama ca ar putea invata mai usor codul Morse ca o limba auzita decat o limba scrisa.
Pentru a reproduce sunetele scoase de un receptor Morse, operatorii au vocalizat punctul ca "dit", si linia ca "dah". Punctele ce nu se aflau la finalul unei secvente, au devenit "di". Spre exemplu, litera "c" era vocalizata ca "dah-di-dah-dit".
Codul Morse a fost folosit ca un standard international pentru comunicatii maritime pana in 1999, cand a fost inlocuit de catre GMDSS. Cand Marina franceza a incetat folosirea codului Morse in 1997, ultimul mesaj transmis a fost "Catre toti. Acesta este strigatul ultim inainte de tacerea noastra vesnica".
Cele sase elemente ale alfabetului Morse international
1. Semn scurt, denumit punct sau dit (•);
2. Semn lung, denumit linie, dash sau dah (--);
3. Un spatiu liber intre caractere (intre puncte si linii), egal, ca lungime, cu cea a unui punct;
4. Spatiu scurt (intre litere), egal, ca lungime, cu cea a unei linii;
5. Spatiu mediu (intre cuvinte), egal, ca lungime, cu cea a doua linii;
6. Spatiu lung (intre propozitii), egal, ca lungime, cu cea a trei linii, sau mai mare.
Foto: minoanatlantis.com