Nu mai e la moda sa dai pagina, ci e mai "cool" sa dai scroll cu mouse-ul sau slide pe tableta. In ritmul acesta, bibliotecile vor ajunge niste file intr-o carte de istorie. Una pe care oricum nu o s-o mai citeasca nimeni.
Ne apropiem cu pasi repezi de ziua in care bibliotecile se vor transforma direct in muzee. Cartile au pierdut deja lupta cu tehnologia si par sa isi traiasca ultimii ani. Evident, o data cu ele dispare si placerea lecturii. Oamenii nu mai citesc cartile, ci asteapta sa vada ecranizarile. Nu-si mai obosesc propria imaginatie, ci o consuma pe a altora. Dar ce este aceasta imaginatie despre care vorbesc oamenii? O alta lume. Interioara. Una care se construieste inca de la primele luni de viata, cand parintii le citesc celor mici povesti de adormit copiii. Problema e ca astazi nici parintii nu mai citesc. Ce sa mai zicem de copii?
Lectura e pe cale sa dispara. Oamenii nu mai citesc nici macar prospecte de la medicamente sau instructiunile de folosire ale aparatelor.
Cititul devine o activitate obositoare pentru ca privitul este o activitate mult mai la indemana concordata cu superficialitatea ziellor noastre. Lectura presupune ceva cu mai multa profunzime.
Daca intrebi un om de ce nu citeste, iti va raspunde ca nu are timp. Raspunsul adevarat pe care ar vrea sa-l spuna este ca oricand are ceva mai bun de facut. De exemplu, prefera sa alerge pe banda, decat sa citeasca. Ba chiar unii au incercat sa faca asta in acelasi timp.
Intr-o lume multi-tasking, cititul a ramas in urma.
Mai are, insa, o sansa. Se va redescoperii cititul cand el va devenii cool cand va ajunge o piesa vintage cartea cand ziarul va devenii un moft atunci se va produce intoarcerea la cititul clasic.
Urmareste editiile integrale ale Observatorului Special pe AntenaPlay.ro!