Facebook a anunţat în cadrul conferinţei F8 că a format un departament special în cadrul companiei care se va ocupa de proiecte speciale, printre care scrierea cu gândul şi folosirea pielii umane pentru auz.
În cadrul departamentului numit Building 8 lucrează deja 60 de ingineri care construiesc o interfaţă ce face legătura între creier şi computer, permiţând scrierea la calculator sau orice dispozitiv mobil cu gândul. Folosind scanarea optică a creierului de sute de ori pe secundă, sistemul va detecta vorbitul în gând şi-l va traduce în text. Tehnologia nu va folosi implanturi invazive, cel puţin aşa promit cei de la Facebook.
Conform şefului diviziei de cercetare şi dezvoltare a noului departament Building 8, Regina Dugan, viitoarea tehnologie va permite tastarea a 100 de cuvinte pe minut, adică de vreo 5 ori mai rapid decât viteza medie de scriere pe telefon. Scrierea cu gândul este doar primul pas al tehnologiei la care se lucrează în prezent. Un pas ulterior ar fi folosirea în acelaşi fel a dispozitivelor de realitate virtuală şi augmentată.
Regina Dugan a mai declarat că această tehnologie nu va decoda alte gânduri în afară de cele pe care utilizatorul le trimite intenţionat către device-ul de scanare. Promisiunea are, însă, valoarea acţiunilor întreprinse şi până acum de Facebook, companie recunoscută pentru încălcare gravă a intimităţii utilizatorilor. Facebook ia cât se poate de serios această direcţie, compania vizând producţia pe scară largă.
Building 8 mai lucrează la un proiect la fel de îndrăzneţ, care vrea să folosească pielea pentru auz. Inginerii din cadrul acestui departament construiesc un prototip care va ajuta pielea să reproducă funcţia cohleei (sau a melcului membranos din urechea internă). În esenţă, această tehnologie le-ar permite persoanelor surde să audă fără ajutorul urechii.