Despre ce este vorba: cercetatorii americani si finlandezi au reusit sa creeze niste lentile de contact mai speciale ce ofera posibilitatea de a afisa un singur pixel utilizatorului, care, daca este multiplicat de cateva sute de ori, i-ar putea prezenta direct imagini sau informatii.
Lentilele de contact denumite de inventatorii lor "proof of concept" (dovada conceptului) ar putea schimba modul in care comunica oamenii, se distreaza cu jocurile de calculator sau pot monitoriza chiar starea de sanatate a utilizatorului, sustin cercetatorii de la Universitatile Washington si Aalto din Finlanda.
"Este pentru prima oara cand am reusit sa alimentam cu energie si sa controlam, prin sistem wireless, ceea ce vede un ochi real", a declarat Babak Parviz, profesor de inginerie electrica in cadrul Universitatii Washington, si unul dintre autorii studiului publicat saptamana aceasta in Journal of Micromechanics and Microengineering.
Dispozitivul are potentialul de a afisa imagini generate de calculator si alte informatii utilizate in jocurile video si sisteme de navigatie. Senzori separati inclusi in dispozitiv ar putea, de asemenea, sa monitorizeze anumiti indicatori referitori la sanatatea utilizatorului, precum nivelul glucozei si al lactozei utilizatorului.
Pentru a ajunge in actualul stadiu de dezvoltare, cercetatorii au lucrat cinci ani la aceste lentile de contact, scrie Vancouversun.com. Lentilele de contact au fost testate pe ochii unui iepure, fara a fi observate efecte secundare precum arsuri sau abraziuni. Ele utilizeaza o antena pentru a se conecta la o sursa de energie externa si un circuit separat, de asemenea inclus in lentile, pentru a stoca energia si a transfera datele pe un chip.
Cum sa nu cumperi un "smartphone" chinezesc... VIDEO! Bunicii si bunicutele din Oradea se bat pentru calculator cu nepoteii...