Cercetatorul a introdus in Nautilus milioane de stiri din mai multe surse: Open Source Center (principalul furnizor public de informatii straine al Administratiei americane), BBC Monitoring (care ofera stiri din intreaga lume) si alte surse disponibile on-line, monitorizand toate arhivele din 1945 pana in prezent.
In total, scrie saptamanalul Le Point, citat de Agerpres, Nautilus a analizat din punct de vedere „emotional" peste o suta de milioane de articole, a stabilit stirile pozitive si negative si a pastrat in memoria sa locurile in care s-au petrecut evenimentele monitorizate. Supercomputerul a cercetat in arhive documente in care apareau diferite cuvinte-cheie (de exemplu, „ingrozitor", „oribil", „bun" etc.) si a stabilit o retea de o suta de miliarde de conexiuni intre diferitele evenimente petrecute de-a lungul celor peste cinci decenii. Ulterior, a intocmit grafice pentru tarile implicate in „Primavara araba" (revolutiile de anul acesta din lumea araba) si „a observat" ca in fiecare caz, rezultatele agregate a mii de articole au indicat ca, inainte de eveniment, starea opiniei publice era constant negativa, atat in interiorul tarii, cat si in afara ei.
Leetaru a descoperit ca, de exemplu, in luna care a precedat demisia fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, tonul mass-media era foarte negativ. Acest tip de ton nu a mai fost intalnit decat de doua ori in presa din aceasta tara - cu ocazia interventiei americane in Kuweit in 1991 si cu cea a invaziei SUA in Irak, in 2003. „Graficul arata ca sentimentele impotriva lui Mubarak au devenit negative atat de repede si atat de puternic, incat ar fi fost imposibil sa ramana la conducerea statului", afirma cercetatorul, convins ca Nautilus este mai eficient decat serviciile se informatii ale SUA.
Un alt experiment al omului de stiinta l-a avut ca subiect pe cel mai cautat om de pe Planeta pana de curand: Ossama bin Laden. Leetaru spune ca analiza globala a articolelor despre Bin Laden ar fi scos la iveala importante indicii despre ascunzatoarea acestuia: informatiile geografice din rapoartele media indicau constant ca teroristul se afla in nordul Pakistanului. Ba mai mult, un singur articol mentiona orasul Abbottabad ca fiind ascunzatoarea sefului retelei Al-Qaida, in timp ce celelalte materiale de presa vorbeau despre alte ascunzatori situate pe o raza de 200 de kilometri de Islamabad, capitala pakistaneza.
sursa: jurnalul national
foto: thinkstock
HTC Runnymeade, un nou smartphone cu ecran urias si Android Gingerbread... VIDEO! iPad-uri pentru senatorii olandezi...