- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Daca ajungeti acasa obositi si infometati, sunt sanse mari sa va repeziti la mancare total nesanatoasa. Chiar daca gatiti ceva pentru cina, e foarte tentant sa rontaiti ceva pana e gata masa, pentru ca va este cumplit de foame. Daca stilul vostru de viata nu va permite sa luati cina la o ora rezonabila, faceti din pranz masa principala a zilei, astfel incat seara sa fie de ajuns doar o gustare. Mancatul tarziu va poate perturba somnul. Ar fi foarte bine sa evitati sa mancati mult si greu in cele doua ore de dinainte sa mergeti la culcare.
Caloriile asimilate odata cu masa de seara luata prea tarziu se depun mai usor ca grasime?
O calorie este o calorie, indiferent ca mancam la ora 08:00 sau la ora 20:00. Multe diete interzic mancatul dupa ora 20:00 numai pentru ca, de obicei, suntem tentati sa mancam in exces noaptea. Este atat de usor sa rontaiti un pachet intreg de biscuiti privind la televizor. S-a facut un studiu in care doua grupe de femei a trebuit sa consume mare parte din caloriile recomandate zilnic
inainte de pranz sau dupa ora 20:00. Concluzia: cele care au consumat mare parte din alimente dupa ora 20:00 nu au castigat mai mult in greutate comparativ cu cele care si-au consumat caloriile inainte de pranz.
Trebuie sa iau micul dejun imediat ce ma trezesc? Nu prea pot sa mananc la prima ora.
Nu uitati: corpul v-a fost privat de mancare timp de aproximativ opt ore in timpul somnului. Nu aveti nevoie de mancare in secunda in care va treziti, dar nu e o idee rea sa mancati ceva inainte de a pleca de acasa, caci altfel exista riscul sa fiti foarte tentati de o briosa sau de un corn de la cafeneaua din drumul spre serviciu. Beti macar un pahar de suc proaspat sau de smoothie si luati-va un sandvis sanatos la pachet pentru mai tarziu - cativa biscuiti integrali si o banana, fructe uscate, nuci si un iaurt.
Este adevarat proverbul: mananca dimineata ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor?
Exista un sambure de adevar in acest proverb, totusi micul dejun nu trebuie sa fie un festin. Micul dejun ar trebui sa furnizeze aproximativ 20 din necesarul zilnic de calorii, ceea ce reprezinta echivalentul unui castron cu muesli si lapte semi-degresat, o banana si un pahar de suc de fructe. Un pranz copios nu este neaparat o idee buna. Cercetarile sugereaza ca un pranz bogat si greu, mai ales unul bogat in grasimi, va poate da o stare de disconfort si de oboseala pentru toata dupa-amiaza. Daca pranzul este masa principala a zilei, alegeti mancare cu continut ridicat de proteine, dar fara prea multa grasime sau carbohidrati. O omleta, peste sau salata de pui, paste, orez sau cartofi pot fi variante castigatoare.
Este mai bine sa mancam cateva mese mai putin consistente de-a lungul unei zile decat o cina copioasa?
Da: un studiu publicat de British Medical Journal arata ca persoanele care mananca de sase sau chiar de mai multe ori pe zi au un nivel mai scazut al colesterolului decat cei care mananca doar o data pe zi. Alte studii arata ca oamenii care au declarat ca mananca cateva mese si gustari de-a lungul unei zile au tendinta sa fie mai supli decat cei care mananca doar una sau doua mese pe zi. Alegeti cu atentie gustarile - fructe proaspete, amestec de fructe uscate, seminte si nuci, biscuiti de ovaz, iaurt sau chiar cafea cu lapte facuta cu lapte semi-degresat sunt variante foarte bune.
Citeste si alte articole interesante pe Good Food!