Delicioasele mere "care tin doctorul departe" pot sa ne faca mai multa rau, decat bine. Pentru a arata perfect, toate de aceeasi marime, culoare si consistenta, fructele trebuie sa treaca prin cateva procese, ale caror rezultate pot dauna organismului uman. Merele contin difenilamina (DPA), un fungicid care se depune pe rinichi, ficat si se poate instala si in sange. Consumate pe termen lung, fructele care contin aceasta substanta sunt foarte periculoase.
Tiabendazolul (E233) este o substanta care se foloseste in cantitati mari pentru cresterea controlata a merelor. Conservantul a fost interzis in Australia, dupa ce unele studii au aratat ca este nociv pentru sistemul digestiv.
Un alt pesticid periculos, Aldinul, se afla in carnea si laptele pe care le consumam zilnic. Folosita initial pentru a scapa radacinile graului de insecte, substanta poate fi fatala pentru oameni, doza letala in cazul adultilor fiind estimata la 5 grame. Mirexul, un insecticid folosit impotriva termitelor, a fost inerzis prin lege, din cauza impactului pe care il avea asupra mediului inconjurator. Din pacate, inca se gaseste in produsele de carmangerie si peste.
Foto: masterfile.com