Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Adevarul din spatele "mancarurilor sanatoase": Consumam zilnic pesticid!

Ce poate fi mai usor decat sa vii de la munca si sa dai fuga in supermarket-ul din fata blocului. Acolo te asteapta produse asezate frumos in rafturi si fructe si legume care te ademenesc prin formele lor impresionant de delicioase. Din Grecia, Spania, Italia, Turcia... rareori mai gasesti o eticheta pe care sa scrie "Produs romanesc". Alimentele ajung pe mesele noastre, in frigidere si ajungem sa consumam mancare despre care... nu stim totul. Nu te-ai intrebat niciodata de ce au merele forma aceea perfecta sau de ce laptele rezista atat de mult timp la temperatura camerei?

Delicioasele mere "care tin doctorul departe" pot sa ne faca mai multa rau, decat bine. Pentru a arata perfect, toate de aceeasi marime, culoare si consistenta, fructele trebuie sa treaca prin cateva procese, ale caror rezultate pot dauna organismului uman. Merele contin difenilamina (DPA), un fungicid care se depune pe rinichi, ficat si se poate instala si in sange. Consumate pe termen lung, fructele care contin aceasta substanta sunt foarte periculoase.

Tiabendazolul (E233) este o substanta care se foloseste in cantitati mari pentru cresterea controlata a merelor. Conservantul a fost interzis in Australia, dupa ce unele studii au aratat ca este nociv pentru sistemul digestiv.

Un alt pesticid periculos, Aldinul, se afla in carnea si laptele pe care le consumam zilnic. Folosita initial pentru a scapa radacinile graului de insecte, substanta poate fi fatala pentru oameni, doza letala in cazul adultilor fiind estimata la 5 grame. Mirexul, un insecticid folosit impotriva termitelor, a fost inerzis prin lege, din cauza impactului pe care il avea asupra mediului inconjurator. Din pacate, inca se gaseste in produsele de carmangerie si peste.

Foto: masterfile.com

Recomandari