Antena Căutare

Alergia solară: Cum recunoști iritația provocată de soare și cum o tratezi

Alergia solară este o afecțiune destul de frecventă, iar iritația provocată de soare este confundată adesea cu arsurile solare. Cum recunoști alergia solară și cum se tratează simptomele

Alergia solara

Alergia solară este o afecțiune destul de frecventă, iar iritația provocată de soare este confundată adesea cu arsurile solare. Cum recunoști alergia solară și cum se tratează simptomele.

Erupția polimorfă la lumină sau alergia solară este o formă destul de comună de alergie, 20% dintre oameni o au, însă foarte puțini oameni o recunosc simptomele și le tratează corespunzător.

Cea mai frecvent întâlnită formă de alergie solară este erupţia polimorfă la lumină sau prurigo-ul estival, care apare de obicei odată cu prima expunere la soare din an şi în multe cazuri se ameliorează pe durata verii, odată ce pielea se obişnuieşte cu niveluri mai ridicate de radiaţii UV.

Încă nu sunt pe deplin cunoscuți factorii declanșatori ai alergiei la soare. Se știe faptul că radicalii liberi generați de radiațiile UV formează compuși chimici care afectează pielea, ducând la deteriorarea celulelor. Pentru cei afectați, mecanismele de apărare ale celulelor sunt deteriorate. Ele nu pot combate eficient atacul, sistemul imunitar reacționează, iar rezultatele sunt inflamarea și iritarea pielii de la soare.

Alergia solară, simptome. Cum o recunoști

Alergia solară sau iritația de la soare, cum îi spun foarte mulți oameni, este reprezentată de erupții puternice și piele înroșită. Uneori pot apărea și vezicule, bășici de dimensiuni foarte mici, sângerări sau prurit intens (mâncărime).

Cele mai afectate zone de alergia solară, zone în care apare iritația provocată de soare sunt brațele, gâtul și pieptul. Cazurile în care fața este afectată de alergia solară sunt destul de rare.

Alergia solară: Cum recunoști iritația provocată de soare și cum o tratezi

Iritatii de la soare pe gat

Unii pacienţi pot prezenta, de asemenea, frisoane, dureri de cap, greaţă şi senzaţie generală de disconfort, motiv pentru care, nu de puține ori, alergia solară este confundată cu insolația.

De obicei, simptomele apar la câteva minute sau ore de la expunerea la soare.

Prevenirea apariției simptomelor alergiei solare

Deşi există anumiţi factori de risc care ne predispun la dezvoltarea unei alergii solare, ne putem bucura pe deplin de vară fără a ne confrunta cu o afecţiune a pielii prin respectarea unor reguli de bază privind expunerea la soare.

  • limitează expunerea la soare în orele nerecomandate (11-17)
  • evită expunerea bruscă la lumină solară puternică
  • poartă haine din materiale mai dense sau special concepute pentru blocarea radiațiilor solare
  • aplică frecvent pe piele cremă de protecție solară

Prevenirea iritațiilor de la soare cu o dietă sănătoasă

Poți preveni manifestările alergice la soare prin ceea ce mănânci. Consumă suficiente alimente bogate în antioxidanți, care blochează radicalii liberi. Vitamina E, calciul, folații și acizii grași omega-3 ajută la prevenirea alergiilor solare.

Alergia solară. Cum tratăm iritațiile de la soare

Întotdeauna un doagnostic și un tratament corect în cazul alergiei solare și al iritațiilor apărute în urma acesteia îl poate da doar medicul dermatolog. Tratamentul uzual în astfel constă în:

  • creme cu corticosteroizi
  • medicamente orale pe bază de corticosteroizi
  • întreruperea medicației care crește fotosensibilitatea

Remedii naturiste pentru alergia solară:

  • Comprese cu apă şi sare (amestec dintr-un litru de apă şi două linguri de sare) pe suprafeţele afectate.
  • Lotiuni cu calamina și aloe vera.

Alergia solară la copii

Pielea copiilor este mult mai sensibilă decât cea a adulților, fiindcă nu este încă dezvoltată complet - la fel ca restul corpului lor. În plus, pielea copiilor nu este obișnuită cu razele UV. De aceea, are nevoie de protecție specială.

Funcțiile de protecție a pielii apar abia de la vârsta de 4 ani. Până atunci, derma nu este complet formată. Așadar, nu îți expune copilul prea des la lumina soarelui și folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu factor foarte ridicat. Hainele oferă un plus de protecție părților mai sensibile ale corpului - un sfat util mai ales dacă puiul tău este deosebit de sensibil.

Citește și: Insolația la copii și adulți: Cum o recunoști și cu ce o tratezi

Ceaiul verde și beneficiile sale pentru sănătatea organismului - preparare, consum, cantitatea recomandată... Scapă de frică! S-a descoperit tratamentul revoluționar împotriva stărilor de teamă și anxietate!...
Beneficiile consumului de aloe vera. Ce spun specialiștii
Specialiști spun care sunt beneficiile consumului de aloe vera asupra sănătății tale. Planta...
Horoscopul zilei de 21 martie 2023. Berbecii au nevoie de eliberare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 martie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți la ce le spune...
Parteneri
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x