Alpinismul in sala alunga stresul!

Termenul de alpinism nu trebuie sa te sperie deoarece nu-ti voi propune ceva complicat sau imposibil pentru unii, precum ascensiunea unui munte. Este vorba, de fapt, de escalada sau cataratul la panou, un sport ce alunga stresul, te ajuta sa-ti invingi anumite temeri precum frica de inaltime, dezvolta concentrarea si rezistenta psihica.Este un sport foarte iubit, dar si potrivit pentru copii, deoarece le ofera experiente inedite si unice, repezentand pentru ei o continua provocare.

La prima sedinta, cursantul se acomodeaza cu panoul de escaladare si cu prizele, primeste cateva notiuni generale (ce este un ham de catarat, o carabiniera, un nod de asigurare, care este rolul prafului de magneziu etc.) si invata sa aiba incredere in coarda (care nu se va rupe nicicum) si in instructor. care ii asigura coarda in caz de cadere. Incalzirea de dinainte consta in miscari ale bratelor si picioarelor, fandari, genuflexiuni, intinderi ale bratelor si este recomandata tuturor celor care vor sa escaldeze panoul de mai multe ori.

2011/08/26//361173-inddoor4.jpg

Respiratia joaca un rol important. deoarce respirand regulat cursantul este mai relaxat si mai concetrat. Pentru un incepator, dupa aproximativ 20 de minute, efortul depus incepe sa se resimta, insa o persoana antrenata se catara de circa patru-cinci ori in decurs de 20-30 de minute.

Latura mentala este, de asemenea, foarte importanta in acest sport.

Fiecare traseu de catarat presupune (inainte de urcare) cateva momente de gandire, respectiv o reprezentare mentala si o vizualizare a traseului. Din contra, cataratul haotic poate duce la epuizarea fizica si mentala a celui care escaladeaza un perete inainte de ajunge sus. Escaladarea nu se face in viteza deoarece scopul nu este sa ajungi cat mai repede in varf. De altfel, sunt numeroase trasee care nu permit ascensiunea in viteza.

Aici, gandirea tehnica are un rol important - ce prize alegi, unde pui picioarele, cat de mult folosesti forta din brate sau cat de mult te bazezi pe picioare?

Vine iarna in curand si muntele, ca loc unde se poate practica alpinismul, devine accesibil doar adevaratilor cunoscatori, iar in conditii de vreme rea - nici macar lor. Asa ca solutia perfecta pentru a-ti exersa veleitatile de catarator este sa apelezi la un perete de escalada dintr-o sala specializata, unde poti sa lucrezi in siguranta, ferit de intemperii.

Foto: www.ukoutdooradventure.com
Citeste si Revista Felicia!

Ultimele știri