Ce puteti face? Incercati sa va faceti o rutina din activitatile fizice. 30 de minute de plimbare in fiecare zi reusesc sa imbunatateasca activitatea inimii. De asemenea, un regim alimentar echilibrat (cu multe legume, fructe si cereale) vine in sprijinul inimii. Iar daca sunteti fumator, a sosit al 12-lea ceas cand trebuie sa renuntati la acest viciu.
Oasele, articulatiile si muschii
Ce se intampla? Odata cu varsta, oasele se fragilizeaza, isi pierd densitatea. Adica soseste osteoporoza. Din acest motiv, oasele sunt mai supuse riscului de fracturi. Chiar e posibil sa pierdem din inaltime. Muschii incep sa isi piarda flexibilitatea, ceea ce "se vede" la exterior prin pierderea capacitatii de coordonare a miscarilor, a echilibrului.
Ce puteti face? Includeti in dieta alimente ce contin calciu si vitamina D. Executati de doua ori pe zi exercitii fizice speciale. In acest fel, veti conserva masa musculara si veti proteja articulatiile, mentinand flexibilitatea si echilibrul corpului. Si, zilnic, mergeti pe jos. Este cel mai eficient sport pentru intretinerea tonusului muscular si a densitatii oaselor.
Sistemul digestiv
Ce se intampla? Constipatia e o problema frecventa la varstnici. Multi factori contribuie la aparitia acestei probleme: dietele fara fibre, lipsa lichidelor, sedentarismul. De asemenea, unele medicamente (printre care diureticele sau suplimentele alimentare cu fier) pot cauza constipatia. Sunt chiar afectiuni, cum ar fi diabetul sau sindromul colonului iritabil, care sporesc riscul de constipatie.
Ce puteti face? Beti multa apa sau sucuri naturale si mancati fructe, legume, cereale. Miscarea la fel ca si tratamentele prescrise de medic au un rol important in combaterea constipatiei. Daca stiti ca printre medicamentele pe care le luati sunt si unele care cauzeaza constipatie, apelati la sfatul medicului curant.
Tot articolul, in Jurnalul National !
foto: Hepta.ro