Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Au aparut noi metode de radioterapie

Cancerele dificil de tratat, cum ar fi cel pulmonar, hepatic, la gat, creier sau ochi au un prognostic mai bun datorita progreselor inregistrate in radioterapie. Aceasta a fost tema principala a Congresului Societatii Europene de Radioterapie care a avut loc recent la Londra. La acest eveniment medical, accentul a fost pus pe imbunatatirea imagisticii, devenita esentiala pentru ca razele sa tinteasca cu mare precizie tumora. Dezvoltarea tehnicii 3 D si 4 D permite o mai buna vizualizare a tumorilor, aprecierea corecta a volumului si a vascularizarii acestora. Aceste informatii au facilitat punerea la punct a unor aparate de radioterapie, capabile sa orienteze strict fluxul de raze spre „inima” tumorii. Clinicile medicale dotate cu asemenea aparatura performanta se numara pe degetele de la o mana si listele de asteptare cresc continuu. Dar bilantul acestor tratamente este in mare masura pozitiv.

Noua formula consta in adaugarea la radioterapie a unui antiviral activ asupra HPV, virus implicat in aparitia cancerului de col uterin.Sursa radioactiva, lichida, este injectata si se fixeaza pe celulele maligne pentru a le distruge. Urina pacientului trebuie colectata pentru a evita contaminarea radioactiva a mediului.

Pentru tumorile cerebrale s-au prezentat tehnici speciale de iradiere.


Sursa de radiatii folosita pentru a ucide celulele canceroase este plasata cu ajutorul unei sonde in sau aproape de tumora al carei volum este stabilit imagistic.

Protonterapia utilizeaza o energie diferita de cea folosita in radioterapia clasica: fascicule de protoni (in loc de fotoni sau electroni).

Jurnalul

wecareindia.com
Recomandari