Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Avocado - un antioxidant delicios

165 de calorii - aceasta este energia pe care ne-o ofera 100 g avocado crud. Avocado are mai multe calorii decat celelalte fructe, deoarece contine intre 5% si 25% grasimi vegetale, usor asimilabile. Sunt insa grasimi de calitate, care protejeaza vasele sangvine.

"Avocado este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare, de protejare a ficatului si de scadere a nivelului glicemiei si colesterolului.

Aceste proprietati, dar si altele se datoreaza continutului bogat in betasitosterol, o substanta care scade colesterolul, previne bolile cardiovasculare si amelioreaza simptomele care insotesc cresterea in volum a prostatei.

Studii recente au demonstrat, de asemenea, ca avocado contine o substanta - persenona - care are proprietati antiinflamatoare", declara prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Avocado are un continut mic de proteine, dar este bogat in vitamine din complexul B. Din acest motiv, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos. In acelasi timp este sursa buna de vitamina A (60 micrograme/100 g), care actioneaza favorabil asupra acuitatii vizuale. 100 g avocado ne furnizeaza 15 mg vitamina C si 1 mg fier, elemente cu rol important in stimularea imunitatii.

Salate

Chiar daca contine multe grasimi, avocado se digera foarte usor datorita enzimelor continute. Desi este vorba despre un fruct, avocado se consuma mai ales ca fel de mancare, in nici un caz ca desert.

Nutritionistii ne sfatuiesc sa-l mancam crud, adaugat in salate sau amestecat cu condimente exotice. Daca il tratam termic, avocado capata un gust amarui. Datorita grasimilor, sosul de avocado este cunoscut si sub denumirea de unt vegetal. Acesta se poate asezona cu usturoi, piper, alaturi de peste sarat.

Prevenire

Fructele de avocado contin 2% proteine, 1,6% zaharuri, potasiu, calciu, fosfor, magneziu si vitamine (A, B, C, D, E, K). Un studiu efectuat la Universitatea Ohio (SUA) a demonstrat ca avocado poate preveni cancerul. Substantele biologic active din aceste fructe contribuie la eliminarea toxinelor din organism si reduc stresul oxidativ.

Citeste jurnalul.ro

Recomandari