- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cancer. Consumul unei sticle de vin (750 ml) pe săptămână echivalează cu fumatul a zece țigări pe săptămână (în cazul femeilor) și cu 5 țigări pe săptămână (în cazul bărbaților). Specialiștii atrag atenția că ambele cresc riscul îmbolnăvirii de cancer.
Un studiu realizat de Universitatea Southampton, Marea Britanie, evidențiază pericolul la care se expun oamenii care consumă alcool ”cu moderație”. Pentru aceasta, specialiștii au găsit o cale de a compara efectele consumului de alcool cu fumatul, explicând că cei care beau o sticlă de vin pe săptămână se expun aceluiași pericol precum cei care fumează 5, respectiv 10 țigări pe săptămână. Aceste practici pot crește semnificativ riscul de cancer, cred specialiștii.
Totuși, studiul explică faptul că fumatul este mult mai periculos, atunci când vine vorba de cancer și că cel mai bun mod de a reduce riscul apariției celulelor canceroase este de a renunța definitiv la fumat.
Cât despre rolul alcoolului în favorizarea apariției cancerului - ”Nici măcar un pahar pe zi”, spun specialiștii, referindu-se la gradul de risc pe care licoarea bahică îl are în producerea bolilor mortale.
Studiul a fost realizat în Marea Britanie, unde autoritățile le recomandă, atât bărbaților cât și femeilor, să nu bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, echivalentul unei sticle și jumătate de vin.
Totuși, în acest studiu nu există o limită ”sigură” a consumului de alcool. Articolul publicat în revista BMC Public Health susține ideea că chiar și băutul ”cu moderație” îi poate pune pe oameni în pericolul de a face cancer, în special cel mamar.
Cancer și Alcool
Autorii studiului despre cancer și alcool estimează că în cazul bărbaților care nu fumează, dar consumă o sticlă de vin pe săptămână, riscul de a face cancer în decursul vieții lor este de 1%. În cazul femeilor care îndeplinesc aceleași condiții de mai sus, riscul este de 1,4 %.
Femeile care consumă alcool își cresc riscul apariței cancerului mamar, în timp ce bărbății, riscă să facă cancer la ficat sau la tractul gastrointestinal.
Studiul are însă și informații incomplete, cred medicii: ”Spre exemplu, este dificil să separi definitiv efectele alcoolui și al țigărilor, studiul n-a luat în calcul durata obiceiului de a fuma al unei persoane sau cât timp a trecut de când s-a lăsat de fumat”.
Cancer. Peste 55.000 de cazuri noi de cancer înregistrate în România
Cancerul este printre bolile care fac ravagii și în România. Un raport dramatic a fost făcut în acest sens, potrivit căruiia peste 55.000 de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în țara noastră, în ultimele luni. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 488.824, comparativ cu 469.624 care erau la evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2017.
În fiecare an, Ziua Mondială contra Cancerului este marcată la data de 4 februarie, pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul.
Statisticile arată că fumatul este cauza a circa 22% din decesele cauzate de cancer. Alte 10% se datorează obezității, unei dietenecorespunzătoare, lipsei de activitate fizică și consumului de alcool.
Citește și:
sursa: el nacional, bbc mundo
Neglijență medicală impardonabilă! S-a dus la doctor cu probleme de stomac și s-a întors acasă cu colonul extirpat. Ce s... Rugăciune foarte puternică în vreme de necaz către icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului...