Considerat un element cheie care determină cât de multe grăsimi arzi într-o zi și cât de mult depui pe tine, metabolismul a intrat în ultimii ani în centrul atenției pentru cei care au adunat câțiva centimetri în plus pe talie, iar acum încearcă să scape de kilogramele în exces într-un interval scurt de timp. Ce mănânci, cât sport faci, ce tip de sport faci, câtă apă bei, cât de mult te odihnești, toate acestea au fost asociate cu influențarea pozitivă sau într-un mod negativ al metabolismului tău. În timp ce unele dintre ele sunt corecte, altele sunt incomplete.
Cele mai importante lucruri despre metabolismul tău pe care probabil că nu le știai:
Metabolismul este un proces chimic al corpului tău
De foarte multe ori, metabolismul este văzut mai degrabă ca un mușchi care poate fi activat sau nu în funcție de stilul tău de viață. Dar acest lucru este fals, deoarece metabolismul reprezintă, în realitate, un proces chimic care se regăsește în fiecare celulă a organismului tău. Atunci când mergi la un specialist în nutriție sau un antrenor de fitness, primul lucru pe care aceștia ar trebui să îl facă este să îți calculeze rata metabolică a organismului tău. În traducere simplă, rata metabolică reprezintă numărul de calorii arse de corpul tău în timp ce se află în repaus complet. Plecând de la această rată metabolică, poți afla exact câte calorii trebuie să mănânci și pe ce perioadă de timp ca să ajungi, corect, la greutatea pe care ți-o dorești.
Metabolismul nu poate fi accelerat atât de simplu
Un mit care s-a propagat destul de mult în ultimii ani se referă la modul în care metabolismul poate fi accelerat. Cafeaua, chilli-ul și condimentele pot crește rata metabolică, însă această creștere este extrem de mică și nu produce nicio schimbare vizibilă în corpul tău. Un truc prin care poți cu adevărat să îți influențezi în mod pozitiv metabolismul este să acumulezi masă musculară, iar pentru acest lucru nu trebuie neapărat să mergi la sală, mai ales că deseori nu ai timp de așa ceva. Poți ieși la alergat, poți face flotări și genuflexiuni în casă sau poți să-ți iei biciclete pentru fitness, pe care să le folosești în dormitor sau pe balcon, toate acestea ajutându-te pentru început să îți definești musculatura, mai ales dacă până acum ai evitat să faci mișcare. Așa cum explica și Michael Rosenbaum, profesor la Columbia University, „cu cât musculatura este mai dezvoltată, cu atât arde combustibil mai repede. Însă aici intervine apoi dorința de a mânca mai mult provocată de metabolismul accelerat”. Așadar, chiar și atunci când faci sport trebuie să ai o alimentație echilibrată pentru că altfel riști să pici într-un cerc vicios.
Metabolismul încetinește odată cu vârsta
Este un efect care se produce gradual, începând cu vârsta de 18 ani, chiar dacă într-un interval mare de timp greutatea și grăsimea de pe corp rămân la același nivel. Pe scurt, la vârsta de 60 de ani, organismul tău va arde mai puține calorii față de atunci când aveai 20.
Dietele extreme îți vor încetini metabolismul
Pentru persoanele care vor să slăbească, aceasta este una dintre cele mai mari tentații: de a da jos multe kilograme într-un interval scurt de timp. Astfel de diete extreme pot avea efecte extrem de nocive asupra organismului, iar un prim efect este încetinirea metabolismului. Cu cât vei consuma mai puțin organismul va intra în stare de șoc și cu atât metabolismul va arde mai puține calorii ca să protejeze corpul. Un alt efect advers este îngrășarea rapidă imediat după ce dieta a fost înlocuită cu alimentația clasică și deseori nesănătoasă. Pentru că metabolismul rămâne scăzut, depunerile sunt mai mari decât în mod normal.
Sursă foto: Pixabay
Uleiul de cocos: principalele beneficii și riscuri pentru sănătate... Bei cafea zilnic? Ar putea fi cauza durerilor repetate de cap. Studiile arată că un consum mare de cofeină favorizează m...