Cinci metode de a te proteja impotriva cancerului

Exercitiul fizic este principala arma impotriva cancerului, alaturi de mancatul sanatos. Iata 5 reguli pe care ar trebui sa le respecti in viata de zi cu zi, pentru a scadea riscul de aparitie a acestei boli.

1. Atentie la recipientele de gatit pe care le folositi!

Teflonul este un material promovat intens pentru ca alimentele gatite intr-o tigaie din acest material nu se lipesc si pot fi manevrate usor. Putina lume stie ca teflonul are in componenta un acid al Fluor-ului, folosit pentru a proteja hainele, covoarele sau mobila de pete sau actiunea apei. Acesta (denumit si PFOA, de la denumirea in engleza perfluroooctanoic acid) este asociat cu defectele de nastere si dezvoltare la copii, cu tulburari ale sistemului nervos, precum si cu afectiuni ale sistemului imunitar sau cancer.

2. Cititi cu atentie eticheta cosmeticelor sau produselor de igiena corporala!

Cele mai multe sapunuri lichide sau produse de ingrijire a corpului, precum si unele paste de dinti sau jucarii, contin triclosan, o substanta ce poate da iritatii, dereglari hormonale si creste substantial riscul de aparitie a cancerului. Triclosanul a fost interzis in Japonia si Canada, iar Marea Britanie se pregateste sa faca acelasi lucru.

3. Feriti-va de pesticide!

S- constatat ca fermierii care utilizeaza aceste un substante sunt predispusi la aparitia cancerului de piele, stomac, plaman sau creier. De asemenea, pesticidele afecteaza sangele sau sistemul limfatic. Chiar daca nu le utilizati, ati putea consuma aceste substante prin intermediul fructelor sau legumelor pe care le cumparati.

4. Atentie la apa pe care o beti!

Cu toate ca apa de la robinet este filtrata, in Statele Unite au existat zone in care au fost gasite urme de arsenic si ale izotopului radioactiv de radiu 226 in apa. Eliminarea tuturor substantelor presupune atat filtrarea cat si folosirea osmozei inverse. Rezervele de apa sunt testate cel putin anual. Pentru a va informa, puteti citi rapoartele rezultate in urma testelor.

5. Nu va duceti frecvent rufele la curatatorie!

Majoritatea curatatoriilor folosesc perclor etilena ca solvent, declarata de Agentia de Protectie a Mediului dar si de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o posibila sursa de cancer. Expunerea repetata la vaporii acestei substante poate afecta sistemul nervos, dar si ficatul sau rinichii. Cand va luati hainele de la curatatorie, scote-ti-le din folia de plastic si lasati-le cat mai mult timp la aer. Sau, daca aveti posibilitatea, duceti-va hainele la o spalatorie ce foloseste substante biodegradabile.

foto: medindia.net

Ultimele știri