Lipsa de fier din organism duce la anemie. Astfel, apar oboseala, durerile de cap şi o sensibilitate crescută la infecţii. Carențele de fier pot fi îndepărtate atât prin suplimente alimentare, cât şi prin alimentaţie.
Cel mai frecvent aliment recomandat în caz de anemie este ficatul, dar și cimbrul, lintea sau ciocolata.
TOP 9 - alimente bogate în fier:
1. Cimbrul
Cimbrul este o plantă aromatica bogată în fier. În 10 g de cimbru se găsesc 12 mg de fier. Adaugă cimbru în salate şi în mâncărurile cu carne, pe care le va parfuma apetisant.
Şi pătrunjelul este o plantă bogată în fier. El are 3,8 mg la 100 g.
2. Mugurii de pin
Oleaginoasele sunt în general bogate în fier. În 100 g de muguri de pin vei avea 7,36 mg de fier. Consumă în jur de 30 g de muguri de pin întregi sau sfărâmaţi, în salate sau chiar în iaurt.
Poţi consuma muguri de pin amestecaţi cu seminţe de susan, care sunt şi ele bogate în fier.
3. Ficatul de vită
Măruntaiele roşii sunt mari furnozori de fier pentru organism (5 mg/100g). Ficatul, rinichii sau inima de vită sunt recomandate în cazul carențelor de fier. Poţi pregăti măruntaie în diverse forme, frigărui, tocăniţă sau fierte, în salată.
Citeşte topul complet, pe curademiere.ro!