Cel mai bun inlocuitor al conservantilor la plic este fara doar si poate hreanul. Pentru un borcan de 10 kilograme de muraturi aveti nevoie de trei bucati de hrean, taiate felii. Daca un kilogram costa 10 lei, trei bucati costa 3-4 lei. Hreanul combate dezvoltarea mucegaiului. In plus, muraturile raman la fel de tari ca atunci cand au fost puse in borcan.
Usturoiul are, de asemenea, efect conservant. Se mai adauga boabe de porumb, jumatati de mar, felii de gutuie, si o gramada de produse de genul mararului uscat, care este foarte sanatos, frunzele de telina, jumatati de telina, piperul sau boabele de mustar.
Dar si locul de depozitare conteaza. Cum la bloc gospodinele nu au beciuri intunecate si racoroase, aleg sa mai puna in borcan si praful magic din plic. Totusi, avertizeaza nutritionistii, aceste produse sunt toxice pentru organism. Ele nu sunt indicate diabeticilor, contin substante cancerigene si sunt responsabile cu aparitia multor alergii.
Pentru ca muraturile sa iasa ca la carte, nu e nevoie de plicurile din rafturi. E suficient, spun si specialistii, sa puneti apa, sare si condimente naturale si mancati din ele si la primavara.