Deși încă nu există foarte multe date despre noul coronavirus, experții în sănătate au avertizat că unii dintre pacienții care s-au vindecat de COVID-19 s-ar putea confrunta și cu alte probleme, pe termen lung.
1. Plămâni slăbiți
Mulți pacienți cu COVID-29 dezvoltă sindromul de detresă respiratorie acută, ajungând să aibă nevoie de ventilatoare mecanice.
Studii anterioare arată că acest sindrom poate diminua considerabil calitatea vieții pacienților, chiar și după recuperare, deoarece lasă semne ireversibile în plămâni, ce ar putea duce la nevoia de administrare de oxigen pe termen lung.
2. Ficat afectat
Un nou studiu, realizat în China, arată că mulți bolnavi de coronavirus ajung să aibă probleme în funcționarea ficatului.
Potrivit studiului, pacienții analizați au rămas cu probleme la ficat, chiar și după ce s-au vindecat de coronavirus – două teste la rând ieșind negative pentru COVID-19.
3. Inimă slăbită
Cercetători de la Universitatea Harvard susțin că infectarea cu coronavirus reprezintă „un mare stres pentru inimă”.
Potrivit acestora, inflamația și febra cauzate de coronavirus slăbesc inima și cresc riscul de apariția a unor probleme precum cheagurile de sânge.
În plus, medicul Len Horovitz din New York susține, potrivit The Sun, că pacienții care au ajuns în stare gravă din cauza infectării cu noul coronavirus ar putea dezvolta aritmie cardiacă, insuficiență cardiacă, miocardită sau pericardită.
4. Dificultăți respiratorii
Pacienții vindecați de coronavirus s-ar putea confrunta și cu dificultăți respiratorii, pe o perioadă îndelungată.
Medicii spun că pacienții cu sindromul respirator acut sever se confruntă cu dificultăți respiratorii, în medie, timp de o lună. La fel s-ar putea întâmpla și în cazul pacienților COVID-19 recuperați după e au ajuns în stare gravă.
„Cei cu pneumonie SARS au avut dificultăți respiratorii timp de o lună de la infectare. Lucrurile s-au îmbunătățit, în timp, pentru cei mai mulți pacienți. Însă, cei care au avut sindromul de detresă respiratorie acută au rămas cu dificultăți respiratorii pentru mai multe luni sau pentru toată viața”, a spus doctorul Steven Berk, din Texas.
5. Risc de depresie sau anxietate
Potrivit specialiștilor, mulți pacienți vindecați de COVID-19 ar putea dezvolta probleme ca depresia și anxietatea.
Un studiu realizat pe un eșantion format din pacienții cu SARS, din 2003, a arătat că o treime dintre ei s-au confruntat cu depresie, anxietate ori stres post-traumatic, timp de un an de la îmbolnăvire.
În general, experții în domeniul sănătății susțin că, cu cât inflamația suferită de un pacient este mai mică, cu atât mai mic este riscul ca acesta să se confrunte cu alte probleme de sănătate, pe termen lung.
Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor cauzate de noul coronavirus în România, precum și cel al cazurilor de infectare cu COVID-19, aici.
Primii 500 de litri de dezinfectant de mâini 100% românesc, produși la Sibiu! Reţeta a fost recomandată de OMS... Descoperire fantastică! Cum poate acest gândac minuscul să ajute milioane de alergici din toată lumea!...