Antena Căutare

Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi

Cum arata ambrozia, planta toxică, un adevărat pericol pentru români, care provoacă alergii destul de severe

Ne apropiem de sezonul alergiilor. Una dintre cele mai nocive plante, cu un puternic efect alergen, este ambrozia.

Deși senatorii au adoptat o propunere legislativă privind combaterea ambroziei, iar Primăria Capitalei a prevăzut amenzi pentru cei care nu stârpesc această plantă periculoasă pentru sănătate, puțini știu cum arată ambrozia.

Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi

Ce este ambrozia și cum se manifestă alergia?

Articolul continuă după reclamă

Deși primăvara este sezonul în care se activează alergiile provocate de polenul plantelor, extrem de periculoase pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil, trebuie să știți că ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen ~20 microni diamentru~ și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.
Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi

Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.

Ambrozia este considerată periculoasă pentru români. Ei nu știu cum arata

Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.

Cum arată ambrozia, cea mai nocivă plantă! O poți avea fară să știi

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia)

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, prezența în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici și denumirea populară: iarbă de paragină), cum ar fi pe marginea drumurilor și a cailor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respective pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.

În zona Ilfov-Bucureşti au fost semnalate ca puncte principale de răspândire a acestei specii următoarele localităţi: Bălăceanca, Căldăraru, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Domenştii de Sus, Pantelimon, Poşta şi Tânganu.

Citește și: Combaterea ambroziei. Cum scapi definitiv de planta care provoacă alergii grave

Proprietarii şi administratorii de terenuri, obligaţi să elimine ambrozia. În caz contrar, amenzile merg până la 20.000 de lei

Dieta cu pepene roșu, cea mai rapidă și delicioasă dietă de vară... Alergia la ambrozie, la copii și adulți. Cum o recunoaștem și cum o tratăm...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x