- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Studiul, numit "Recanalise", publicat recent in The Lancet Neurology, a fost prezentat saptamana trecuta de profesorul Pierre Amarenco, seful Serviciului de Neurologie si al Centrului de primire si tratament al AVC din cadrul Spitalului parizian Bichat.
Noua tehnica medicala combina doua tratamente folosite la ora actuala in cazurile de AVC, constand in ocluzia unei artere cerebrale. Primul tratament, cel mai folosit, de altfel, are la baza o injectie intravenoasa cu medicamentului Actilyse (substanta de baza alteplase) in partea interna a cotului, care "permite vindecarea pacientilor in 40% din cazuri", potrivit profesorului Amarenco.
Dar aceasta cu o singura conditie: injectia sa fie efectuata inainte de a fi trecut trei ore de la primele simptome de AVC. Al doilea tratament consta in administrarea directa pe cheagul de sange care astupa artera a aceluiasi medicament printr-un micro-cateter.
Aceasta tehnica, explica profesorul Amarenco, ajuta la desfundarea arterei in 60% pana la 70% din cazuri, daca este aplicata in timp util. Concluzia: fiecare minut irosit presupune "doua milioane de neuroni distrusi".
Cercetatorii, coordonati de profesorul Amarenco, au procedat la combinarea celor doua tratamente. Pacientului sosit in intervalul de mai putin de trei ore de la debutul simptomelor de AVC i se administreaza tratamentul intravenos.
In acelasi timp, se monteaza un cateter si, cand este plasat, se opreste injectia intravenoasa si se incepe injectarea prin cateter. Daca cheagul nu este complet eliminat dupa administrarea dozei de medicament, care nu poate fi depasita, neurologul poate sa il capteze cu ajutorul unui fir special situat la capatul cateterului.
Tragand cateterul, extrage si cheagul. Medicii echipei profesorului Amarenco au reusit ca, prin metoda pusa la punct de ei, sa dezobtureze artera la 46 dintre 53 de pacienti (respectiv la 87% din pacienti), comparativ cu 56 de pacienti din 107 care au beneficiat doar de tratamentul cu injectia intravenoasa.
Prin tratamentul combinat, s-a ajuns pana la 93% reusita de vindecare. Dar, atentie! Fiecare jumatate de ora pierduta scade cu 20% sansele de recuperare.
Cauze si simptome
Principalele cauze ale AVC sunt hipertensiunea arteriala, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, excesul de colesterol si sedentarismul.
Simptomele generale ale accidentului vascular cerebral sunt:
• amorteala, slabiciune sau paralizia fetei, bratului sau piciorului, pe o parte a corpului;
• tulburari de vedere (vedere neclara sau pierderea vederii)
• confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere;
• tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului;
• dureri de cap severe.
In Romania, se inregistreaza aproximativ 300 de accidente vascular-cerebrale noi la suta de mii de locuitori, fata de o medie europeana de pana la 200 de AVC/100.000 locuitori.
Cheag de sange
Simptomele AVC ischemic (cauzat de un cheag ce a blocat un vas sangvin) apar de obicei in jumatatea corpului de partea opusa zonei din creier in care este cheagul.
De exemplu, un AVC in dreapta creierului da simptome in stanga corpului. Simptomele AVC hemoragic (cauzat de o sangerare in creier) pot fi similare AVC ischemic, dar se deosebesc prin simptome legate de tensiunea crescuta in creier, materializate prin dureri de cap severe, greturi si varsaturi, imobilizarea gatului, ameteli, convulsii, iritabilitate, confuzie, inconstienta.
Simptomele AVC pot progresa in cateva minute, ore sau zile, adesea treptat. In AVC provocat de un cheag de sange mare (ischemic), simptomele apar brusc, in cateva secunde.
Citeste jurnalul.ro