- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Peste 180 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 12.368 de la debutul epidemiei, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Conform sursei citate, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri a ajuns la 12.368, din care 49 de decese.
În săptămâna 16.- 20 aprilie au fost raportate încă 181 de cazuri nou confirmate în 19 judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judele Iaşi - 35, Buzău - 30, Vrancea - 23, Brăila - 19, Neamţ - 16. În Capitală au fost 17 cazuri. De asemenea, în Argeş s-au înregistrat, în ultima săptămână, opt cazuri de rujeolă, în Olt - şapte cazuri, în Tulcea - şase cazuri, în Prahova - patru, în Bacău şi Dâmboviţa - câte trei cazuri, în Ilfov şi Ialomiţa câte două cazuri, iar câte un caz a fost înregisrat în judeţele Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Mehedinţi, Satu Mare şi Teleorman.
CNSCBT mai precizează că cele mai multe îmbolnăviri - 4.310 - au fost la copii cu vârsta între 1 şi 4 ani, iar 2.509 cazuri au fost la copii sub 1 an.
Cum recunoști boala?
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului.
La fel ca mai toate bolile copilăriei, rujeola are o origine virală. Virusul care provoacă rujeola este unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine. Acesta poartă numele de virus rujeolic și face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae, din care se trag și virusul urlian (care determină oreionul), cel sincițial respirator (cauză a majorității infecțiilor respiratorii servere) și virusurile parainfluenzae (responsabile de apariția răcelilor).