Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, le vorbeste cititorilor Jurnalului National despre aceasta afectiune.
De asemenea, impreuna cu kinetoterapeutul Eugen Caracas propun o serie de exercitii care au scopul de a elimina durerile.
"Spondilita implica inflamatia entezelor (tesuturile de conexiune de oase ale tendoanelor, ligamentelor sau capsulelor articulare) - entezite si inflamatia sinoviei, numita sinovita.
Debutul simptomelor este de obicei spre sfarsitul adolescentei sau la debutul vietii de adult si este de trei ori mai frecventa la femei.
Exista o asociere genetica cu antigenul de histocompatibilitate HLA-B27, dar acest marker nu este nici specific, nici necesar pentru diagnosticul bolii", afirma medicul Diaconescu.
Cele mai frecvente locusuri (pozitie determinata ocupata de o gena sau de alelele ei in structura cromozomului) afectate sunt articulatiile sacro-iliace, apofizale si discovertebrale ale coloanei, costocondrale si manubriosternale, ligamentele paravertebrale, atasamentele tendonului ahilian si al fasciei plantare; articulatiile periferice sunt mai putin implicate, in special in formele grave ale bolii.
SIMPTOMELE AFECTIUNII
"Orice adult tanar cu durere lombara, ce se agraveaza insidios, insotita de intepeneala matinala, poate fi suspect de spondilita. Alte simptome sunt: durerea in regiunea articulatiilor sacro-iliace, la fel ca si intepeneala dupa perioade de inactivitate, dureri in zonele de insertie ale tendoanelor si ligamentelor. Nu sunt excluse suferintele la nivelul soldului sau la nivelul umarului. Acest lucru se intalneste la aproximativ o treime dintre pacinenti.
EXAMINAREA FIZICA
Pentru a stabili diagnosticul de spondilita anchilozanta, un medic specialist verifica anumite aspecte, printre care:
- scaderea mobilitatii la nivelul coloanei vertebrale;
- durere la palparea muschilor
paravertebrali lombari si a articulatiilor sacro-iliace;
- articulatiile periferice sunt dureroase si umflate intr-o treime din cazuri.
Tot cu acelasi scop, specialistul studiaza radiografiile articulatiilor sacro-iliace si ale coloanei vertebrale. Acestea pot pune in evidenta modificari caracteristice. Si RMN-ul poate detecta aspectele patologice in stadiul incipient al bolii.
"Antigenul HLA-B27 este prezent in 90% din cazuri", mai adauga Sebastian Diaconescu.
TRATAMENTUL
Ca la orice afectiuni de acest gen, scopul tratamentului este acela de a elimina durerea. Terapia se efectueaza atat medicamentos, cat si prin exercitii de recuperare medicala.
"Este important ca pacientii sa retina ca tratamentul recuperator trebuie inceput cat mai precoce. Kinetoterapia si programul de exercitii la domiciliu pot mentine postura si aliniamentul corect al corpului, pot imbunatati mobilitatea la nivelul coloanei si ajuta la cresterea flexibilitatii;
de asemenea, se urmareste tonifierea musculara, in principal a musculaturii erectoare a trunchiului si a celei abdominale; beneficiul este pierdut o data ce exercitiul este intrerupt; antrenamentul aerob poate mentine expansiunea toracica, pe masura ce functia toracelui in mecanica ventilatorie scade, se incepe reeducarea respiratiei abdominale, fara sa se abandoneze exercitiile pentru respiratia toracica."
In general, ortezele pentru coloana nu sunt eficiente, dar cele pentru picior pot ajuta in caz de entezopatii calcaneene.
ALTE SFATURI
Pentru bolnavii de spondilita anchilozanta exista numeroase sfaturi care ar trebui sa le micsoreze suferinta:
- sa doarma pe o saltea tare, incercand sa pastreze peste noapte soldurile si genunchii perfect intinsi;
- sa stea doar pe scaune cu spatar inalt, realizand un contact permanent al spatelui cu spatarul;
- sa lucreze sau sa manance la o masa ce trebuie sa fie pozitionata la nivelul pieptului, iar antebratele nu trebuie sa paraseasca masa. Aceasta postura forteaza mentinerea dreapta a trunchiului;
- sa evite sa stea perioade indelungate pe fotoliu sau pe scaun;
- soferii bolnavi, care au limitare semnificativa a mobilitatii cervicale, se pot ghida daca isi monteaza la masina oglinzi retrovizoare laterale mai late.
Citeste jurnalul.ro
VIDEO! Dieta cu un cub de gheata... Posteriorul mare, semn de sanatate...