Prima tentatie este de a face o rezerva de medicamente. Totusi, nu asta este solutia! Nu exista argumente stiintifice certe in favoarea unui remediu miraculos care sa creasca imunitatea si asta din fericire, caci stimularea aleatorie a imunitatii poate avea efecte neasteptate si periculoase, cat se poate de reale!
Si in orice caz, imunitatea nu poate creste instantaneu, ci este un proces permanent, care presupune sanatatea intregului organism si mai ales un stil de viata sanatos, la orice varsta.
Antibioticele nu au nici un efect in infectiile virale (care reprezinta majoritatea infectiilor respiratorii), iar tusea este un fenomen esential in vindecare, care trebuie incurajat, nu oprit, cu exceptia tusei uscate, sacaietoare, ce persista mult timp dupa vindecarea afectiunii si nu este produsa de fapt de o complicatie a acesteia.
Dar care sunt caile respiratorii si ce le face vulnerabile in fata infectiilor? Si care sunt maladiile care pot aparea la acest nivel?
Aerul patrunde prin cavitatile nazale, dupa care trece prin faringe, apoi laringe, toate acestea alcatuind caile respiratorii superioare. Urmeaza traheea si bronhiile, care formeaza caile respiratorii inferioare. Traheea este un conduct de 10-12 cm si diametrul de circa 2 cm (la adult).
Ea trece de la nivelul gatului in torace, unde se ramnifica in cele doua bronhii principale, stanga si dreapta, care patrund fiecare in cate un plaman. Pe trahee se plaseaza glanda tiroida si in spatele traheei se gaseste esofagul.
Bronhiile patrund in plamani si se ramnifica in bronhii din ce in ce mai mici, apoi bronhiole, ultimele dintre acestea avand un diametru de 1-2 mm si continuandu-se cu alveolele pulmonare, structuri in care se realizeaza schimbul de gaze.
Glandele din peretele bronhiilor secreta mucus, care are rol protector, ingloband substante nocive sau agenti infectiosi, pentru a le elimina. In infectii insa (dar si din cauza fumatului sau a unor factori chimici), peretele bronhiolar se ingroasa, secretia de mucus creste si acesta nu mai poate fi eliminat.
Citeste tot articolul in Jurnalul National!
Foto: mesotheliomatreatmentsoptions.com