Daca terasele din centrul vechi sunt pline, de la prima ora a diminetii, aleile din parc, sunt goale chiar si la orele pranzului. Putini sunt romanii carora le place sa faca miscare. Sunt comozi, asa ca intre o plimbare in parc si o cafea, la terasa, aleg mereu a doua varianta. La covrigariile si fast-food-urile din oras e mereu aglomerat. Specialitatile ii tenteaza pe trecatori, iar cei care rezista sunt putini. Marea majoritate habar n-are ca dependenta de alimente nesanatoare duce la numeroase afectiuni.
"Excesul ponderal se asociaza cu diabetul zaharat intr-o maniera aproape paralela si exista studii facute in China si Japonia. Tipul 2 de diabet, care apare la maturitate, a inceput sa scada de la 40 la 30 de ani, de la 30 la 2", a declarat Constantin Targoviste, medic diabetolog.
Cu alte cuvinte, la 20 de ani putem suferi de boli caracteristice varstnicilor. Aproape jumatete dintre copiii tarii au probleme cu greutatea. Doi din trei romani au probleme cu inima, iar jumatate din populatia Romaniei sufera de hipertensiune arteriala. Specialistii spun ca produsele semipreparate, mancarea de tip fast-food, alimentele care au strabatut mari si tari pana sa ajunga in magazinele romanesti, sunt pline de substante chimice, prin urmare nocive pentru organism.
Multi romani pun problemele de sanatate pe seama stresului, dar recunosc ca regimul de viata pe care il au nu e cel mai bun.
Studiul realizat de oamenii de stiinta olandezi si publicat in European Journal of Preventive Cardiology arata clar ca un tanar adult, care are acum 30 de ani, are problemele de sanatate pe care paritii lui le-au avut la 45 de ani. Generatiile nascute recent au o incidenta crescuta a factorilor de risc pentru bolile de inima, decat parintii lor sau chiar decat cei nascuti cu 10 ani inainte. De exemplu, la femei, incidenta cazurilor de obezitate s-a dublat, intr-un singur deceniu.