Se foloseste infuzia din doua linguri de pelin intr-un litru de apa
Calugarii din Evul Mediu puneau pelin in cerneala cu care scriau pentru ca soarecii sa nu roada inscrisurile. In Germania si Austria se prepara lichiorul de pelin, care ulterior a fost interzis din cauza efectului de obisnuinta, iar vinurile amarui din Italia, ce contin substante amare in cantitati mici, au efect benefic asupra poftei de mancare.
Mod de folosire
Ceai (infuzie). O lingurita cu varf de pelin la o cana (250 ml) de apa clocotitase lasa o jumatate de minut, se strecoara, se beau zilnic cel mult trei cani de ceai. Se recomanda gargara cu infuzie din frunze de pelin pentru inlaturarea mirosului neplacut al gurii.
Tinctura. Intr-un pahar (100ml)cu alcool rafinat concentrat (70 de grade) se pun patru linguri de pelin. Se lasa 7 zile, apoi se folosesc la nevoie de trei ori cate 8-10 picaturi zilnic.
Pulbere. Un varf de cutit cu pulbere de pelin se foloseste pentru tratamentul bolilor de ficat.
Bai. Un pumn de pelin la 2 litri de apa clocotita. Se lasa 10 minute apoi se face baie in zonele cu rani purulente.
Uleiul volatil din pelin imbunatateste activitatea cardiaca si stimuleaza sistemul nervos central.
Contraindicatii
Pelinul nu se adminstreaza gravidelor sub nicio forma, deoarece poate provoca avort spontan. Nici mamele care alapteaza nu trebuie sa consume pelin, deoarece poate dauna grav bebelusului. Pelinul este contraindicat persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului nervos, bolnavilor foarte slabiti si celor care sufera de infectii intestinale acute.
Atentie! Abuzul de pelin determina tulburari psihice, pierderea memoriei, greata si tremuraturi. Tratamentele pe baza de pelin nu se tin mai mult de doua saptamani.
Foto: thefatlossauthority.com
Citeste si Revista Felicia!