Cand luminitele stau permanent aprinse
Daca alegem un tip de instalatie in care beculetele sau alte ornamente ce emit lumina stau permanent aprinse, efectele pozitive sunt mai modeste, insa dispar in totalitate posibilele efecte negative. Astfel, cercetatorii au dovedit ca luminile concentrate, imprastiate neregulat, pot avea efecte pozitive asupra tonusului nervos, dar si asupra perceptiei estetice, asupra viselor si zonelor nervoase responsabile de imaginatie.
Efectul asupra tonusului nervos
Distributia neregulata a unor puncte luminoase pe o suprafata mare are un efect foarte asemanator cu acela resimtit atunci cand privesti un cer instelat. Antropologii au dovedit ca privitul cerului senin noaptea era un semnal care-i obliga pe stramosii nostri sa-si pastreze atentia sporita si ratiunea limpede pentru a face fata pradatorilor nocturni. Astfel, atat cerul instelat, cat si luminitele de dimensiuni mici imprastiate neregulat cresc tonusul nervos, pastrand creierul intr-o forma maxima de reactie la evenimentele din jur. Din acest motiv, un brad impodobit cu beculete micute de aceeasi culoare ne face sa putem trai mai viu senzatiile de bcurie, dar si sa ne pastram o dispozitie psihica buna.
Faciliteaza perceptia frumosului
Simtul estetic cel mai primitiv al omului este legat de stralucire si obiecte stralucitoare, nemiscate, reprezentate destul de pronuntat de beculetele ce ofera stralucirea globurilor sau a altor ornamente de iarna. Omul, in trecutul sau, simtea bucuria odata cu gasirea oazelor de apa din savana sau odata cu revenirea anotimpului ploios, dupa secetele lungi. Din acest motiv, cei care in mod intamplator cautau stralucirea apropierii unei ape au supravietuit si au transmis genele placerii de a privi obiecte care sclipesc.
Luminile stimuleaza fantezia
Orice aranjament dezordonat al unor obiecte care emit lumina determina o stimulare inegala a unor zone din creier responsabile cu perceptia constienta si subconstienta. Astfel, daca privim relaxati dezordinea unor obiecte luminoase, in creierul nostru vor aparea noi legaturi temporare intre regiuni diferite din scoarta cerebrala. Acest fenomen permite noi asociatii intre imagini si evenimente, facandu-ne sa putem trai mult mai intens bucuriile si multe mai diferit. In cazul in care luminitele ornamentale sunt aranjate foarte ordonat, efectul pozitiv asupra imaginatiei dispare in totalitate, mai ales daca si decorarea pomului respecta reguli geometrice foarte riguroase.
Efectul asupra viselor
Studiile acelorasi cercetatori canadieni arata ca beculetele aprinse permanent pe un fundal de verde natural al bradului pot determina o crestere a secretiei de endorfine in timpul somnului. Acest lucru se traduce prin aparitia viselor frumoase, placute, uneori chiar erotice in perioada in care ne relaxam.
Ornamente luminoase intermitente
Instalatiile sau sistemele de lumini ornamentale care ofera o lumina intermitenta au mai putine efecte pozitive asupra psihicului in raport cu cele negative. Cele mai importante influente benefice ale luminilor intermitente sunt legate de cresterea sensibilitatilor si a deschiderii unor supape pentru descarcarea tensiunii psihice.
Cresterea reactivitatii psihice
Pentru persoanele mai pasive, inerte si chiar cu usoare tendinte depresive, luminile care se aprind si se sting ritmic pot avea un efect extraordinar de benefic. Stimulii luminosi intermitenti cresc capacitatea de mobilizare rapida a celulelor creierului, mai ales in zonele legate de controlul starilor afective. Astfel, cei care au o inertie nativa in a se putea bucura de un eveniment, ca si cei care au o fire mai rece pot deveni mai sensibili si chiar mai bine dispusi in prezenta unor lumini intermitente al caror ritm este variabil. Aceasta explica partial faptul ca orga de lumini era mai cautata in anii '80 de catre adolescentii si tinerii flegmatici si inerti decat de catre sangvinici si in general cei activi.
Efecte nedorite
In cazul in care pomul de iarna este supraincarcat cu beculete divers colorate, exista riscul aparitiei unor efecte neplacute legate mai ales de cresterea excitabilitatii generale a sistemului nervos. Astfel, luminile intermitente, fie ca se aprind si se sting mai lent sau mai rapid, creeaza un fond de stimuli care alerteaza sistemul nervos. Omul este programat genetic sa realizeze o stare de punere rapida in alerta la aparitia brusca a unei lumini, asimilata cu aprinderea focului. Astfel, de fiecare data cand se aprind ornamentele luminoase, partea instinctiva a creierului confunda aest efect cu riscul aparitiei unui incendiu.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: magazine.magix.com