VIDEO! Romanii incep sa prefere clinicile private

Aproape un sfert dintre romani aleg sa plateasca pentru serviciile medicale de doua ori. Se duc in clinicile private, chiar daca au cotizat din greu la sistemul de asigurari. Acolo, sunt primiti cu zambetul pe buze, spun ei, si daca n-au omenit pe nimeni.

Un roman din cinci merge la o clinica privata atunci cand are probleme de sanatate. Motivele ar fi diverse: dotarea, tehnologia, calitatea serviciilor, dar si amabilitatea cadrelor medicale, precum si lipsa cozilor.

Media consumului pe pacient a crescut foarte mult in ultima vreme, dar si numarul acestora s-a dublat fata de acum doi ani. Intr-o clinica particulara, o hemoleucograma costa, in medie, 20 de lei, analiza leucocitelor 30 de lei, iar o urocultura 40 de lei.

In ultimii ani, sunt la mare cautare insa si consultatiile de specialitate. Un studiu recent arata ca aproape un sfert dintre pacienti fac controale oftalmologice si ginecologice in cabinetele private, iar peste 16% RMN-uri, tomografii, radiografii sau ecografii. O radiografie la maini sau picioare costa 50 de lei, iar un RMN facut in zona abdomenului si pelvisului putin peste 1.200 de lei.

Daca unitatea are contract cu Casa Nationala de Asigurari, unele analize sunt gratuite. Sunt alte servicii cum ar fi imagistica sau serviciile spitalicesti unde se plateste o suma relativ mica in comparatie cu costul serviciului.

Sectorul medical privat din Romania reprezinta aproximativ zece la suta din sistemul de sanatate. Asta in timp ce, in majoritatea tarilor europene, clinicile private detin o treime din piata.Ultimele știri