O echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) a studiat efectul pe care un grup de vitamine B l-a avut asupra a 168 de persoane cu varste de peste 70 de ani, care sufereau de un declin cognitiv moderat.
Timp de doi ani, jumatate dintre aceste persoane au primit doze de acid folic, B6 si B12, iar celeilalte jumatati i-a fost administrat un placebo.
Cercetatorii au putut observa ca ritmul in care se dezvolta atrofia cerebrala a fost redus la 30% in cazul persoanelor care au luat vitamine B si cu 53% in cazul celor care au luat placebo.
"Speram ca acest tratament simplu si sigur sa poata incetini evolutia bolii Alzheimer la multi oameni care sufera de declin cognitiv moderat", a declarat David Smith, unul dintre coordonatorii studiului din cadrul departamentului farmaceutic al Universitatii Oxford.
Unele dintre vitaminele B (acidul folic, B6 so B12) controleaza nivelul homocisteinei (acidul aminat) din sange, care este asociata cu atrofia cerebrala accelerata si cu boala Alzheimer.
"Aceste vitamine au un efect asupra structurii creierului, o protejeaza, iar acest lucru este foarte important, deoarece noi avem nevoie sa protejam creierul pentru a preveni Alzheimer", a adaugat Smith.
Vitaminele B se gasesc in stare naturala in numeroase alimente, cum ar fi carnea, ouale, pestele, legumele verzi, insa administrarea lor in doze ridicate poate avea efecte secundare negative.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 37 de milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de dementa, cele mai multe astfel de cazuri fiind provocate de Alzheimer.
Citeste si Intact News
Sursa foto: planetgreen.discovery.com