Ierihonul, oraş situat în Cisiordania, este considerat a fi unul dintre cele mai vechi oraşe din lume în care omul a continuat să trăiască. Potrivit cercetărilor, aşezarea este locuită încă de acum 11.000 de ani. Desigur, de-a lungul timpului, a fost de mai multe ori reconstruit, însă oamenii nu au părăsit niciodată acest loc considerat a fi o fortăreaţa naturală datorită amplasamentului. Oraşul este menţionat şi în Biblie, aici fiind locul de sosire al poporului evreu pe pământul făgăduinţei.
Aşezarea nu a fost niciodată un oraş de mari dimensiuni. În primul recensământ, în 1997, populaţia din Ierihon număra 14.674 de persoane. Demografia a variat în timp în funcţie de grupul etnic dominant şi de cine a fost la conducerea regiunii în ultimii trei mii de ani. Astăzi, majoritatea populaţiei este musulmană. Comunitatea creştină reprezintă aproximativ doar 1% din numărul total de locuitori, care nu trece de 20.000 de locuitori.
Arheologii au descoperit rămăşiţele a mai mult de 20 de aşezări succesive în Ierihon. Prima, care datează din jurul anului 9000 i.Hr., este aproape de începutul epocii holocene din istoria Pământului. Această perioadă geologică care a început acum 11.700 ani continuă până în prezent. Primele săpături arheologice în zonă au fost făcute de Charles Warren în 1868.