- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
1. Venezia.
Unul din cele mai spectaculoase orase ale omenirii, Venezia este insa si unul din cele mai condamnate la disparitie. O combinatie imperfecta intre asezare si nivelul apei face ca orasul sa se scufunde anual, iar in ultima suta de ani 24 de centimetri au fost pierduti de oras, in adancime. Se spune ca in anul 2100 orasul va fi de nelocuit.
2. Marele Zid Chinezesc.
Construit acum mai bine de 2000 de ani, in scopuri defensive, Marele Zid Chinezesc, singura constructie umana vizibila din spatiu, este in pericol. Peste o treime din lungimea initiala a disparut, din cauza eroziunii produse de vant dar si din cauza oamenilor, care, in timp, au folosit pietre din el pentru propriile constructii.
3. Marea Moarta.
Este cunoscuta drept cea mai sarata mare din lume, fiind imposibil sa te scufunzi sau ineci in ea. In acelasi timp este cea mai amenintata mare din lume, in aproximativ 50 de ani urmand a se evapora de tot. Cu un metru scade nivelul ei in fiecare an.
4. Bariera de Corali.
Culorile pestilor si ale vegetiei marine din regiunea australiana a Marii Bariere de Corali sunt ireale celor care le vad pe viu. Schimbarile climaterice si poluarea vor duce insa, pana in anul 2050, la disparitia acestui fenomen natural, din cauza lipsei de viata a micro-organismelor care alcatuiesc coralii.
5. Padurea Amazoniana.
Mai bine de 20% din oxigenul Pamantului este produs de Padurea Amazoniana din Brazilia, denumita si "Plamanul Planetei". Insa intre 2000 si 2005 o suprafata cat Grecia a fost defrisata din padure. Se incearca stoparea acestui fenomen insa se crede ca in aproximativ 40 de ani aceasta ar putea disparea.
6. Ursii Polari.
Cei mai spectaculosi ursi polari ai Planetei se afla in Canada, in Hudson Bay, insa in ultimii 20 de ani peste un sfert din populatia totala a acestor animale a scazut, din cauza topirii ghetei. Practic, ursii stau cu 3 saptamani mai mult pe pamant decat in apa si astfel nu vaneaza. Intre 25 si 30 de ani este estimarea legata de disparitia acestei specii.
Foto: boston.com, firzworks.com, tourismobject.com, treehugger.com
Importanta calatoriilor in dezvoltarea copiilor... Sibiu, singurul oras romanesc cotat cu trei stele in "Ghidul verde Michelin"...