Antena Căutare

Nisa - vacanta in golful ingerilor

A fost rasfatata ca o femeie: Nissa la Bella. Asa i s-a spus vreme de cateva veacuri, iar renumele nu i-a fost stirbit cu nimic in tot acest timp.



Nisa-cea-frumoasa este si azi cea pe care o stim din imaginile "de carte postala", cu lunga Promenade des Anglais, cu Vieux-Nice (vechea cetate, cu stradute inguste si pitoresti), cu cartierul Portului ori cu legendarul Cimiez, unde se afla Hotelul Regina, numit asa in onoarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care adora acest loc.

Si daca tot vorbim de regi si regine, romanii ar trebui sa stie ca unul dintre cele mai centrale parcuri ale orasului se numeste "Carol de Roumanie" si a fost amenajat pe un domeniu care a apartinut Regelui Carol al II-lea al Romaniei si pe care mostenitorii sai l-au donat municipalitatii tocmai in acest scop.

BOGATIE SI ACCESIBILITATE

2010/07/16//79968-nisa2.jpg

Nisa este o marca turistica foarte cunoscuta, pentru ca aici turism se face de aproape 300 de ani. Si-au gasit locul pe tarmul marii azurii, rand pe rand, englezii si nordicii, porniti in cautarea unui climat mai cald. Apoi, rusii - inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, intr-un moment in care alte porturi le erau inchise, iar oligarhia timpului gasea la Nisa portul prin care putea sa-si trimita marfurile in Europa.

Articolul continuă după reclamă

Astazi, romanii pot alege intre o cetate a bogatilor si una a culturii, un lucru ramanand bine stabilit: Nisa este sinonimul turismului de calitate. "Avantajul Romaniei este ca nu se afla foarte departe de Nisa", este de parere Denis Zanon, directorul Oficiului de Turism din Nisa. "Deci, puteti alege. Fenomenul selectiei e cunoscut in toate tarile. Faptul ca tabloidele romanesti comenteaza vacantele miliardarilor la Nisa sau la Monaco e un lucru bun, pentru ca stimuleaza fenomenul turistic, in general, si afluxul spre Riviera Franceza, in special. Romania este o tara apropiata, exista o linie aeriana directa care s-a deschis, de curand, pe ruta Bucuresti-Nisa, accesul este foarte important."

Cand ajungi, cu un avion direct, intr-un oras care are o oferta de 160 de hoteluri, stii ca ai gasit locul ideal in care sa-ti petreci vacanta. Pentru orice buzunar e valabil acest lucru. "Un miliardar roman poate petrece mult timp la Nisa. Gaseste oricand aici un hotel de calitate, permitandu-si un elicopter sau o limuzina care sa-l duca la Monte Carlo pentru o seara la cazino. Dar turistul roman care nu este miliardar si vrea sa isi faca vacanta la Nisa va gasi exact ceea ce cauta. Poate ajunge aici cu un zbor la preturi rezonabile, poate sa stea la Nisa cu mijloace modeste si sa calatoreasca la Monaco cu numai 1 euro. Exista bogatie, dar si accesibilitate."

O "DESTINATIE NATURALA"

Nu poti alunga bogatia, nici nu o poti castiga peste noapte, dar o poti admira de aproape, fara prea mari cheltuieli - par sa zica cei care fac astazi imaginea turistica a Nisei. In fond, insasi bogatia, ca spectacol, e un fenomen care poate fi inclus in sfera fenomenelor culturale. Exista apoi suita de sate si mici burguri din apropiere - unele catarate pe munti, altele insiruite pe tarm, unde poti gasi cazari rezonabile. Insa principalul atu al Coastei de Azur, subliniaza Denis Zanon, "este aceasta exceptionala forma de ergonomie: organizarea unui transport in comun la preturi modice, foarte bine modulat, care permite circulatia facila, fara masina personala, pe toata coasta".

Pe scurt, ce trebuie sa stie turistul roman despre Nisa? "1. Ca nu trebuie sa se teama de Nisa, pentru ca este capitala Coastei de Azur si aici poate gasi tot ceea ce cauta. 2. Nisa este o destinatie confortabila, in care nu se va pierde, iar faptul ca limba de comunicare este franceza si romanii sunt francofoni, in general, constituie un mare avantaj. Nu va fi pierdut nici din punctul de vedere al hotelurilor, magazinelor, distractiilor, dar nici din punct de vedere cultural, pentru ca oferta este bogata. In concluzie, Nisa este o destinatie foarte naturala pentru romani", afirma Denis Zanon.

CULTURA SI LOISIR

2010/07/16//79969-nisa3.jpg

Cu peste 20 de muzee si alte zeci de galerii, cu 32 de monumente istorice de nivel national si mondial - intre ele numarandu-se si Hotelul Negresco, cel construit in 1913 de romanul Henri Alexandru Negresco si aflat, de peste 50 de ani, in proprietatea familiei Augier -, Nisa si-a construit identitatea unui oras cultural sui generis. Arhitectura nisoaza are semne particulare pe care nu le gasesti nicaieri in alta parte. Caracterul sau transalpin, cu accente provensale, da stradutelor din Vieux-Nice, ca si diferitelor cartiere, o alura in care recunosti diverse influente si caracterul unui oras vechi si cosmopolit.

Daca ajungi la Nisa, nu ar trebui sa ratezi Biserica Saint-Jacques-le-Majeur (cunoscuta si sub numele "Du Gesů"), situata pe "Strada Dreapta" (rue Droite), in orasul vechi. Biserica a fost construita in anul 1607, are o fatada cu vizibile influente de arhitectura romana si cele mai vechi clopote din cetate, datand din secolul al XVIII-lea, al caror sunet este si azi la fel de puternic si de muzical. O alta recomandare culturala pe care v-o facem este Muzeul Matisse, unde sunt pastrate superbe acuarele, desene, guase si sculpturi ale celebrului artist. Nu trebuie uitate Muzeul de Arta Moderna si de Arta Contemporana (MAMAC), Villa Arson sau Muzeul Departamental de Arta Asiatica.

Nisa beneficiaza de un mare numar de cluburi sportive - fotbal, handbal, volei, tenis etc. -, insa cea mai comuna modalitate "de a face sport" o reprezinta plimbarile, joggingul, mersul pe role sau ciclismul, pe parcursul longilin al celebrei Promenade des Anglais. Baza nautica de pe Bulevardul Franck Pilatte este potrivita pentru cei care adora sariturile in apa, in vreme ce aceia care "se tem" de apa se pot orienta catre terenurile de petanque sau spre zonele amenajate cu pereti de escalada.

OASPETI CELEBRI

Existenta Hotelului Negresco, la Nissa, este plina de intamplari mai putin obisnuite. Aici au locuit cupluri celebre, precum Richard Burton si Elisabeth Taylor ori Rommy Schneider si Alain Delon. Anthony Quinn venea insotit de sotia sa si de... 20 de masini pline cu rochiile nevestei. Starul pop american Michael Jackson a venit cu propriul sau bucatar-sef. A trasformat o camera in bucatarie si alta in pista de dans, pentru a se putea antrena. Pentru a iesi din hotel, Jackson apela la tot felul de deghizari: gentleman londonez, hipiot, livreur de pizza sau... femeie de moravuri usoare.

ESPLANADA CAFENELELOR

Cours Saleya este cea mai mare esplanada din vechea cetate a Nisei. Aici exista numeroase cafenele, baruri, bistrouri si restaurante. Cei care urca strazile pieptise pot gasi cu usurinta un loc unde se pot odihni, dinaintea unui cocktail unic, avand sub ochi perspectiva completa asupra Golfului Ingerilor si a largii alei de plimbare, care face de aproape doua secole faima acestui oras magnific.

Citeste Jurnalul National
foto: orangesmile.com / photos-de-villes.com

Atentie cand pleci singur intr-o excursie... VIDEO! Tot ce trebuie sa stii despre scufundari...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x