Acest adevarat colt de rai a fost creat de natura in urma unei eruptii de proportii care a zguduit lumea antica. Se pare ca a fost unul din cele mai mari dezastre naturale din istoria omenirii, iar istoricii cred ca disparitia civilizatiei Mionice, aflata pe insula vecina, Creta, se datoreaza acestui cataclism. Pentru multi, Santorini este parte din disparuta Atlantida. Daca asta este adevarul, conteaza mai putin, cert este ca scufundarea partii centrale a insulei a creat cea mai frumoasa si spectaculoasa laguna vazuta vreodata.
Insula a purtat numeroase denumiri. La inceput s-a numit Strongyli (rotund), apoi Calliste (Cea mai frumoasa), dupa care a primit numele de Thera in onoarea lui Theras, fiul lui Autestion, erou din Theba. Actuala denumire vine de la biserica de pe insula, inchinata Sfintei Irene - numita Aghia Irine de greci si Santa Rini de marinarii straini.
Istoria la ea acasa
Cea mai renumita dintre insulele Ciclade, Santorini este un amestec fabulos de plaje negre si rosii, de locatii asezate pe stanci si ruine antice. Cercetarile au scos la iveala ca tarmul insulei a fost locuit inca din vremuri preistorice, prima dintre aceste populatii fiind cea a fenicienilor.
Fira este, inca de la inceputul secolului al XIX-lea, capitala insulei. Este un ansamblu incantator de stradute inguste, arcade si case de un alb-albastru stralucitor.
Satul Oia este situat in partea de nord a insulei Santorini. A fost devastat in urma cutremurului din 1956 si de atunci nu a mai fost reconstruit. Desi este o zona turistica destul de dezvoltata, si-a pastrat aproape intact aspectul traditional. Arhitectura sa ciudata, cu casele aproape ingropate in lava pietrificata, da locului un aspect straniu si fascinant in acelasi timp. Strazile sunt pline cu tot felul de magazine, buticuri de bijuterii, cafenele si restaurante. Mai este renumit pentru uimitoarele sale apusuri de soare, considerate de multi cele mai frumoase apusuri de soare din lume.
Akrotiri se afla in partea de sud-vest a insulei si se spune ca acesta ar fi versiunea preistorica a Pompeiului. Sapaturile efectuate aici au adus la suprafata vechiul oras Acropolis.
Cat ne costa
Pretul unui sejur de sapte zile este cuprins intre 429 si 1.355 de euro pe camera (simpla, dubla, tripla). Include cazarea, micul dejun, transportul cu avionul, transferul de la aeroport si asistenta turistica. Nu include taxa de aeroport (95 euro/persoana), excursiile optionale, intrarile la obiectivele turistice, asigurarea medicala.
Citeste revista Felicia
Debrecen, orasul in care nu te poti plictisi... Valea Gastein- munte, aer curat si ape termale...