Căutare Live

Siena, "nepoata” semetei Roma

Siena este un oras medieval clasic, renumit in intreaga Toscana pentru piatetele sale mari, in forma de evantai. Centrul istoric al Sienei, una dintre cele mai vizitate destinatii turistice ale Italiei, a fost declarat de UNESCO sit al Patrimoniului Mondial.

Tocmai de aceea, principalele atractii turistice sunt de ordin istoric. Initial un forum roman, Piazza del Campo, cunoscuta si, mai scurt, sub numele de Il Campo, este inima Sienei, toate strazile medievale, inguste si intortocheate, ducand inevitabil aici. Pavat cu caramida si incercuit de cafenele, restaurante si cladiri istorice, Il Campo ofera o priveliste uluitoare. Piata mai este cunoscuta si pentru neobisnuita sa forma de evantai.

2010/07/03//71789-siena2.jpg

Si daca tot sunteti aici, se cere sa vizitati muzeul de arta aflat in interiorul Palazzo Publico si minunatul "Turn al Mancailor": Torre del Mangia. Numele turnului provine de la pimul sau binefacator, Giovanni di Balduccio, poreclit "Mangiaguadagni" din cauza tendintei sale de a-si cheltui toti banii pe mancare. Avand o inaltime de 102 metri, turnul domina piata, dar este si in topul italian al turnurilor, fiind al doilea ca inaltime dintre cele din perioada medievala.

Piazza del Duomo este un alt evantai medieval ce adaposteste unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura romanesca din intreaga Italie. Impresionanta la "Duomo di Siena" este fatada in alb-negru cu complicate sculpturi si statui. Pardoseala de marmura este decorata cu o serie de imagini incrustate.


CAI SI CURSE
Cel mai important eveniment al anului din agenda Sienei este mult indragitul festival "Il Palio di Siena", o cursa de cai ce are loc in Piazza del Campo de doua ori pe an, pe 2 iulie si pe 16 august. Cursa se tine intre ingrijitorii de cai din diverse cartiere ale orasului, fiind extrem de competitiva.

Castigarea Palio este o onoare foarte mare, care aduce cartierului din care face parte invingatorul un plus de respect. Desi uneori este riscant, atat pentru cal, cat si pentru calaret, Il Palio a intrat in sangele sienezilor, care il considera a fi una dintre mandriile orasului, la fel de important ca un derby la fotbal.

Aceasta importanta este data si de faptul ca in interiorul muzeelor din Siena se afla o multime de tablouri reprezentand castigatori ai concursului, intrucat in fiecare an un artist este chemat sa imortalizeze cursa. Evenimentul a ajuns acum sa fie unul dintre cele mai asteptate din Italia, fiind difuzat anual la televiziunea nationala.


CE SI CUM
Siena se afla in inima Toscanei, la 60 de kilometri sud de Florenta si la doar 200 de kilometri distanta de Roma. De aici faceti cam 2-3 ore de mers cu trenul, iar din Milano ajungeti cam in 3-4 ore. Cele mai apropiate aeroporturi sunt la Florenta si Pisa si puteti ajunge la Siena cu trenul sau autobuzul. Traficul auto este limitat in interiorul zidurilor orasului, mai ales in zona veche, dar exista locuri de parcare in afara centrului.

Cele mai multe hoteluri se gasesc in afara centrului vechi al orasului, dar puteti ajunge foarte repede pe jos pana in Piazza del Campo unde se gaseste si centrul de turism.

sursa: Jurnalul

Mont Saint-Michel, castelul-insula... Positano, o destinatie turistica pentru romantici...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Ce recomandă specialiștii
Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în viața ta, specialiștii îți vin în ajutor cu o listă de obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Aceste gesturi mărunte vor avea un impact semnificativ asupra rutinei tale de zi cu zi.
Catine.ro
Ultimele știri