Antena Căutare

Tibet - calatorie pe acoperisul lumii

Tibetul este locul unde se practica budismul in cea mai pura forma a sa. Aflandu-se la 4.900 metri altitudine, nu e de mirare ca acest loc si-a primit denumirea de “acoperisul lumii”.

Acesta a ramas necunoscut lumii intregi, pana in secolul XX. Dupa aceea, calatorii si aventurieri s-au simtit atrasi de frumusetea inzapezita a acestor locuri masive.

Peisajul maestruos, misterios, cultura exotica, religia fascinanta si oamenii calmi ii atrag pe turisti si deopotriva le ofera o experienta de care sa isi aminteasca intreaga viata cu cea mai mare placere.

Imaginea lui Dalai Lama

Tibetul este o continua disputa internationala. Si-a pierdut independenta temporara ca Stat Teocratic Budist in 1950, cand China l-a invadat.

2010/08/18//97180-dalai_lama.jpg

Articolul continuă după reclamă

Comunistii au cautat sa distruga in mod sistematic identitatea culturala, religioasa si etnica a poporului Tibetan. Rezistenta fata de ocupanti a rezultat in revolte si agitaii frecvente. Peste un milion de oameni se pare ca si-au pierdut viata si alti o suta de mii au fost fortati in exil, printre acestia fiind inclusi si liderul spiritual si politic al tibetanilor, Dalai Lama.

Desi acesta, in prezent, este exilat in India, are milioane de adepti in toata lumea, care ii urmeaza invataturile. Si de ce nu? Cand acesta declara despre credinta lui ca “nu este religie, ci doar bunatate”, sfatuindu-i pe toti cei care vor sa atinga puritatea si iluminarea sa “fie buni oricand e posibil, deoarece totul e posibil”.

Paradisul pierdut sub cer

Tibetul este marginit de Xinjiang, Qinghai, Sichuan si Yunnan, avandu-i ca vecini pe India, Burma, Bhutan, Sikkim si Nepal. Are o suprafata de 1,220,000, acest lucru insemnand circa 12,5% din suprafata Chinei.

Aflat la 4000 de metri deasupra nivelului marii, Tibetul adaposteste si unii din cei mai inalti munti: Himalaya la sud, Karakoram la vest si Kunlun, la nord. Toti acesti munti reprezinta visul oricarui explorator, deoarece le ofera teama “necunoscutului”.

2010/08/18//97184-oaza_apa_albastra.jpg Vaile si lacurile sunt o importanta parte a frumusetii acestor locuri mirifice. Inconjurate de povesti si legende, lacurile ofera o oaza de liniste si pace fiecarui vizitator. Tibetul are rasfirate pe intreaga sa suprafata 1500 de lacuri limpezi, patrunse de aerul pur.

Acest taram vast este, de asemenea, si adapostul a mai multor rauri importante, precum Yangtze, Galben , Mekong, Brahmaputra si Gange.

Ngari, Tibetul de vest

Ngari este locul in care se intrepatrund Lacul Sfant cu Muntele Sacru (Kailash), devenind locul ideal de pelerinaj pentru hindusi si tibetani.

Cum climatul nu este foarte ospitalier, putina lume s-a asezat in acest loc mirific. Chiar si asa, se vad in zare calugari rataciti, alaturi de un iac frumos, ce se odihneste la marginea unui lac limpede.

2010/08/18//97181-animale.jpg

Tibetanii folosesc toate produsele iacului: laptele si derivatele acestuia pentru mancare, lana pentru imbracaminte, pielea pentru confectionarea de ambarcatiuni, seul pentru fabricat lumanari si pentru intretinerea flacarii in lampile de ceremonial, oasele pentru sculptat.

Tibetanul si turistul

2010/08/18//97182-oameni.jpg

Oamenii din Tibet sunt calmi si ospitalieri. Turistii pot locui in casele localnicilor, avand, pe aceasta cale, ocazia de a experimenta viata tibetana de zi cu zi.

2010/08/18//97183-oameni_tibet.jpg Sarbatorile si festivalurile sunt cele mai importante zile pentru localnici, aceste momente fericite fiind petrecute prin mancare traditionala si dansuri vioaie, alaturi de fete frumoase.

Un strop de Occident, pe taramuri sacre

Tibetul are si o cale ferata, deoarece a dorit sa isi prezinte frumusetile mult mai usor. Se asteapta ca, pana la incheierea acestui ani, circa 4000 de turisti sa viziteze zilnic mirificul Tibet.

2010/08/18//97185-templu.jpg
Calea ferata a fost construita special pentru a oferi turistilor o viziune mult mai larga asupra locurilor, dar si confort si siguranta.

Foto:www.tibetpictureswallpaper.net

Alkmaar - orasul branzeturilor si al muzeului berii... Dubrovnik - un oras vechi, pentru turistul pasionat de istorie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x