Antena Căutare

Transilvania: Biserici fortificate si zacusca parfumata

Cativa jurnalisti din Luxemburg au fost invitati de curand de un ONG romanesc sa cunoasca Transilvania. Excursia acestora a fost un tur de forta, in trei zile, pe un timp neprietenos. Pe de alta parte, vremea rece si stropii de ploaie care au udat inima Romaniei au compensat cu oamenii pe care luxemburghezii i-au intalnit si cu intamplarile pe care acestia le-au trait.

Festin culinar transilvanean

Dupa circuitul cultural facut la foc automat, s-au spus multe. Unele, printre dinti, dar cu eleganta, dar ceva ce nimeni nu a contestat si probabil nu o va face niciodata este un lucru: mancarea traditionala salveaza turismul romanesc.

Daca pana acum nu erau gurmanzi, de-acum inainte probabil vor deveni, pentru ca nimeni nu a rezistat in fata ciorbelor ardelenesti (aromate cu tarhon si in care s-au aruncat perisoare delicioase), a zacustei cu sau fara ciuperci, a branzei de burduf sau in coaja de brad, a casului, cascavalului afumat, a gemurilor de rabarbar, capsune, coacaze, udate cu palinca si vin. Si-apoi, cand stomacul e plin, si perspectivele sunt mai frumoase.

2010/06/05//56588-zacusca.jpg

Unii dintre ei au spus ca s-ar mai intoarce in locurile vizitate, altii n-ar mai incerca experienta. Pentru orasenii neobisnuiti cu viata la tara (cu veritabila noastra viata la tara), calatoria pana-n fundu' curtii, la wc-ul din lemn al lui tanti Simioana care si-a tapetat cabina tronului cu zambetul lui Basescu poate ca nu a fost cel mai fericit moment. Dar oamenii au vazut cu ochii lor cum taranii nostri se gospodaresc singuri si isi valorifica asa cum pot produsele - branza, carne, gem, ulei.

Drumul Bisericilor Fortificate

Asadar, intre 19 si 21 mai, s-au dat lectii de cunoastere a culturii si turismului romanesc. Totul a pornit de la un program - "Itinerarii Culturale ale Consiliului Europei" - si de la acordul bilateral care s-a semnat intre Marele Ducat de Luxembourg si Romania, program in cadrul caruia s-a inaugurat la Sibiu, pe 19 mai a.c, primul centru de resurse al Institutului European pentru Itinerarii Culturale, pentru Europa de Sud-Est.

A fost ziua in care s-au strans in capitala culturala a Romaniei (Sibiul) multe personalitati: ministrul Culturii al marelui Ducat de Luxembourg, primarul Sibiului, Presedintele Institutului European pentru Itinerarii Culturale, reprezentanti UNESCO, Consiliului Europei, Comisiei Europene etc. Primul itinerar cultural a fost testat, prin urmare, de ziaristii care au avut ocazia sa ajunga prin locuri pe unde nici romani de-ai nostri poate n-au pus piciorul, prin locuri incarcate de istorie.

Au calcat pe Drumul Bisericilor Fortificate din Transilvania. Pana la urma, scopul acestui insititut este acela de a da o sansa aparte - dupa cum spunea Erna Hennicot-Schoepges, presedinta Institutului la nivel european - acelor trasee culturale putin cunoscute, iar biroul de la Sibiu este un punct de legatura intre Europa de vest si cea de sud-est alaturi de Caucaz.

"Europa valorilor a reinventat prin itinerariile culturale un turism lent, un turism de calitate, ca si continut, un turism verde si luarea in seama din nou a turismului social si etic", a spus si ministrul Culturii Octavie Modert.

Itinerariul cultural a fost organizat de Asociatia Mioritics - o organizatie culturala care de sase ani lucreaza in domeniul promovarii turismului cultural si valorificarii patrimoniului cultural si natural.

"De ce bisericile fortificate din Transilvania? Pentru ca, asa cum spune Mihai Dragomir - managerul IEIC Sibiu - este un fenomen unic in Europa, in Transilvania fiind cele mai multe biserici fortificate (7 sunt incluse pe lista UNESCO), pentru ca reprezinta un subiect cu infuente si rezonanta europeana datorita comunitatii sasesti, pentru ca exista o puternica initiativa locala si regionala."

In momentul de fata, Mioritics lucreaza si la alte proiecte. Au aparut cateva idei legate de Drumul Cultivarii Visei de Vie, Itinerariul Cistercienilor sau cel al Manastirilor Ortodoxe.

sursa: Jurnalul National

foto: visittransilvania.ro


2010 - anul croazierelor... Belek - de la plaja si golf, la istorie si arhitectura...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x