VIDEO! Gradina Copou, un parc plin de istorie

Astazi ne intoarcem tot in Iasi, pentru a descoperi cel mai vechi parc din oras: Gradina Copou.

Gradina Copou este cel mai vechi parc din Iasi, situat pe dealul Copoului. Parcul dateaza din prima parte a secolului al XIX-lea , in centrul sau fiind amenajat "Obeliscul cu lei", numit initial "Monumentul Legilor Constitutionale", ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova.

Tot in acest parc se afla "Teiul lui Eminescu", ca si Muzeul inchinat aceluiasi poet. Putini stiu ca in "Obeliscul cu lei" se banuieste a exista un document organic de pe vremea lui Al. I. Cuza. Teiul urias, batran de 100 ani, si-a capatat numele pentru ca ani la rand, aceasta zona era des vizitata de Mihai Eminescu si iubita sa, Veronica Micle.

Nu departe de bustul lui Eminescu, pe "Aleea Junimea", se afla si bustul din bronz al Veronicai Micle si ale membrilor Junimii: Ion Creanga, Nicolae Gane, Costache Negruzzi si Ciprian Porumbescu.
Copoul se numea la inceput "Podu Verde", caci trecea printre vii, gradini si livezi strapunse ocazional de acoperisul unui conac boieresc. Vechea "ulita aristocratica a Copoului" este in prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelasi nume.

2011/08/09//349411-eminescu.jpg

Sub Grigore Ghica, cunoscut ca un domnitor priceput si bland, caruia ii placea relaxarea, a fost ridicat la Copou un foisor de odihna in stil turcesc. Acestui domnitor ii revine meritul de a fi introdus Copoul in atentia boierilor, obisnuiti pana atunci cu plimbarile la Bucium si Galata. In 1989 s-a deschis in parc un muzeu "Mihai Eminescu", conceput de arhitectul Virgil Onofrei.

Anual are loc in Gradina Copou targul national de ceramica "Cucuteni", care aduna mesteri olari din toata tara.liis.ro
Parteneri
Detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Ce a purtat sora mai mică a Ducesei la ambele ceremonii
Puțini au observat detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Sora cea mică a Ducesei de Cambridge a purtat un accesoriu atât ca domnișoară de onoare, cât și ca mireasă, la propria nuntă din 2017.
Catine.ro
Ultimele știri