Doctorul Mihail Pautov a abordat un subiect de interes în ediția cu numărul 15 Medicool. Deși cu toții așteptăm vacanțele, pentru că le percepem ca pe o perioadă de relaxare, ni s-a întâmplat, de multe ori, să ne întoarcem mult mai obosiți sau chiar răciți.
„În acea vacanță trebuie să ne relaxăm, să ne reculegem, să ne strângem forțele, ca să ne întoarcem înapoi refăcuți. Dar dacă facem lucrurile greșit, dacă nu respectăm anumite reguli de bază simple, acea vacanță poate deveni un calvar, poate deveni ceva greu de suportat și ne putem întoarce, de multe ori, din vacanță mai obosiți decât am ajuns. Și, ca orice vacanță, ea începe cu un drum, fie că vorbim de avion, fie că vorbim de mașină, trebuie să fim atenți la anumite lucruri simple, ca să ajungem sănătoși în acea vacanță.”, a precizat, pentru început, dr. Mihail Pautov.
Medicool sezonul 5, 9 decembrie 2023. Ce medicamente luăm cu noi în vacanță
Medicul Mihail Pautov și invitata sa, Mihaela Udrescu, medic de familie, ne-au explicat ce medicamente trebuie să luăm cu noi atunci când mergem în vacanță. Iată ce trebuie să conțină o trusă de prim ajutor!
„În primul rând, cele mai frecvente simptome pe care le avem în cursul unui sejur sunt cele legate de durere. Că este durere de cap, că este menstruală ori de spate, atunci este bine să avem un antialgic. Dacă este folosit corect și în doza care trebuie, poate fi și un antitermic. Un antialgic poate fi o substanță cât mai simplă de tipul ibuprofenului. Antitermic poate să fie paracetamol. Nu m-aș duce mai departe de atât.”, a notat medicul de familie, Mihaela Udrescu.
Întrebată dacă putem lua doar folia de medicamente, invitata a precizat că trebuie să avem la noi și instrucțiunile. Ulterior, doctorul Mihail Pautov a explicat și de ce.
„Am ajuns acolo și poate avem un copil mai mic, de 15 ani și de 25 de kilograme, și te întrebi: <<ce doză îi dau?>>. Mereu am instrucțiunile și pot să văd cât îi dau și la cât timp.”
„Următorul este trusa pentru diaree. Cred că ați auzit de diareea călătorului. Se întâmplă ca, de multe ori, în excursii, să ne lovim de acest simptom. Și este bine să avem un antidiareic, un antivomitiv, un antispastic. Și cam atât.”, a mai adăugat medicul de familie invitat.
„Un antiacid în momentul în care avem senzația de arsură, de plenitudine gastrică. Este un medicament pe care îl putem folosi după o masă copioasă.”, a mai precizat medicul de familie, Mihaela Udrescu, iar prezentatorul nostru a completat: „Există două tipuri de antiacid: sub formă de gel, pe care îl iei pe gură și îți calmează mucoasa și există pastile care îți scad secreția de acid în stomac.”
Ultimul, dar nu cel din urmă, este antihistaminicul, care se administrează împotriva alergiilor.
„Sunt persoane alergice, sensibile, cu pielea mai sensibilă. Sunt persoane care sunt cunoscute cu alergii și ei, pe lângă antihistaminic, ar trebui să aibă acel stilou cu adrenalină și să îl folosească la nevoie, pentru că șocul anafilactic este o urgență majoră.”, a spus medicul de familie, Mihaela Udrescu, iar doctorul Mihai Pautov a subliniat faptul că ar trebui să avem la noi un antihistaminic, indiferent dacă ne știm sau nu cu alergii, pentru că există riscul să intrăm în contact cu o plantă nouă, un aliment nou, care poate duce la dezvoltarea unei alergii.
În kitul de prim ajutor este bine să mai avem plasturi, în cazul în care facem bătături sau ne accidentăm.
Medicul de familie invitat a precizat că cel mai bun dezinfectant este apa cu săpunul. Ea a mai adăugat că SPF-ul este un alt element important în trusa de medicamente pe care o luăm cu noi în vacanță.
„În momentul în care planific o călătorie, este bine să îmi planific hainele adecvate, încălțămintea adecvată, să am o cremă de protecție solară și o cremă care să mă facă indezirabil insectelor.”, a spus medicul de familie, Mihaela Udrescu.
Citește și: MediCOOL, sezonul 5, 18 noiembrie 2023. Cum ne influențează animalele de companie viața
Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale
„Suntem adesea copleșiți de multitudinea de informații disponibile, ceea ce face dificil să știm în cine să avem încredere. Este important să avem o sursă de informații validate de specialiști care să ne ofere răspunsuri la întrebările pe care le avem. MediCOOL este aici să vă ajute. Oferim sfaturi și perspective direct de la experți pe o varietate de subiecte de sănătate, astfel încât să puteți lua decizii informate pentru sănătatea voastră. În noul sezon, continuăm să explorăm cele mai noi descoperiri, terapii și tendințe în medicină, învățăm din experimente distractive, dezbatem mituri des întâlnite pe internet și intrăm în culisele cercetărilor care modelează viitorul medicinei.”, dezvăluie gazda emisiunii, dr. Mihail Pautov.
La rândul ei, Carmen Brumă mărturiseşte: „Cel de-al cincilea sezon MediCOOL este pentru mine la fel de provocator şi plin de învăţăminte ca şi cele de până acum. Sunt mândră că alături de echipa aceasta reuşim să îmbinăm, în concentraţii potrivite, noţiunile medicale, sfaturile practice şi divertismentul, ingrediente care, la prima vedere, nu par compatibile în acelaşi format! Le sunt recunoscătoare celor care ne urmăresc în număr atât de mare, conducând emisiunea în topul audienţelor. Rămâneţi aproape, MediCOOL se întoarce cu un nou sezon, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, la Antena 1”.
Noul sezon MediCOOL va acoperi o gamă variată de teme în domeniul sănătăţii, dar şi teme mai puţin convenţionale, care solicită o cercetare amplă şi răspunsuri din partea specialiştilor în domeniu, invitaţii echipei MediCOOL. Totodată, aceştia vor dezbate şi obiceiurile nesănătoase, care pot afecta calitatea vieţii