Antena Căutare

Ce ar trebui să știm despre cafea, înainte de a o consuma? Proprietățile și beneficiile consumului de cafea

Pentru mulți dintre noi cafeaua este licoarea care ne trimite la muncă plini de energie, dimineața, dar oare ne-am pus întrebarea ”Ce ar trebui să știm despre cafea, înainte de a o consuma?” Ce știm despre proprietățile și beneficiile consumului de cafea?

Cafea Galerie
Povestea cafelei spusă la Neatza cu Răzvan și Dani

În direct dintr-o cafenea din București, Mădălina Vasile, reporter la Neatza cu Răzvan și Dani, alături de Paul Licșor, proprietar de cafenea, ne explică ce ar trebui să știm despre cafea, înainte de a o consuma, care sunt proprietățile și beneficiile consumului de cafea, dar și ce o face atât de specială.

Legenda cafelei vorbește despre Khaldi, un pastor de capre din Etiopia, care a observat că animalele sale erau mai zglobii după ce mâncau boabe de cafea. Costa Rica este singură țară din lume unde este ilegal să se producă orice alt tip de cafea în afară de cea Arabica.

Cum se obține cafeaua?

Foarte important pentru a obține o cafea de calitate este anul recoltării cafelei. Cu cât aceasta este recoltată mai aproape de data la care o consumăm, cu atât este mai bună, pentru că are proprietățile aproape intacte, gustul și aroma perfecte. Chiar dacă este păstrată în recipiente opace și închise ermetic, o cafea veche își va pierde din proprietăți pe parcurs.

Citește și: Ce trebuie să știm despre espresso și cum se prepară un espresso autentic

Cafeaua se achiziționează verde, se depozitează în cutii ermetice și se prăjește cu aproximativ două zile înainte de a fi consumată, pentru a o lăsa să-și piardă din aciditate. Acesta este un alt aspect important care face ca licoarea cu care ne răsfățăm dimineața să fie mai specială.

Fiecare tip de cafea are un anumit timp și mod de prăjire, așa cum fiecare tip de cafea are o aromă proprie. Cafeaua devine amară dacă nu se respectă timpul de prăjire.

O cafea reușită plină de aromă și gust intens se poate prepara combinând mai multe tipuri de cafea.

Care sunt proprietățile și beneficiile cafelei?

Chiar dacă este recomandată ca fiind benefică în a reducere a riscul de diabet, infarct sau demență, cafeaua trebuie consumată cu măsură!

Cafeaua este bogată în antioxidanți și reprezintă o sursă de energie pentru întreaga zi, însă nu trebuie să depășim doza recomandată de specialiștii în nutriție și medici.

Citește și: 4 mituri comune despre cafea și de ce nu ar mai trebui să le crezi

Specialiștii în nutriție recomandă o doză maximă de 400 de miligrame de cafeină pe zi. Pe înțelesul tuturor, dacă îți place să consumi cafeaua într-o concentrație mare, adică preferi cafeaua cu gust mai intens, cafeaua tare, cum ar fi cafeaua espresso, de exemplu, sunt recomandate maxim 3 cești pe zi, dar cești mici speciale pentru cafeaua espresso.

Dacă îți place cafeaua mai light, mai slabă în concentrație, sau dacă îți place să o combini cu lapte, e recomandat să nu bei mai mult de 5 cești în fiecare zi. Desigur, aceste cifre sunt valabile în cazul în care starea ta de sănătate este una bună și dacă nu ai primit alte indicații specifice de la medicul tău, sau de la nutriționist.

Dacă sunt ignorate aceste simple informații, e posibil să te confrunți cu efecte adverse, care ar putea fi hipertensiunea, refluxul gastric sau dermatita seboreică.

Pentru a afla mai multe informații în legătură cu ce ar trebui să știm despre cafea, înainte de a o consuma, cât și despre proprietățile și beneficiile consumului de cafea, accesați și materialul video de mai sus.

Prăjiturile cu ciocolată sunt alegerea perfectă pentru porția de desert de la orice ocazie... Rețetă de chifteluțe din orez cu carne de pui, preparată de Chef Nicolai Tand la Neatza cu Răzvan și Dani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Citește și
Ultimele știri
x