Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, consumată pe toate continentele și în majoritatea țărilor. În consecință, e un lucru normal să se vorbească mult despre această băutură delicioasă. Există multe diferențe în felul în care cafeaua este consumată, între diferitele soiuri și diferitele tipuri de aparate de cafea. Dar dragostea pentru această băutură e comună tuturor, indiferent de rasă sau naționalitate.
Există un număr foarte mare de consumatori de cafea însă există, totodată, și multe informații contradictorii despre această băutură, răspândite pe Internet. Fie că pleacă de la superstiții, preconcepții sau diferite studii greșit interpretate, informațiile false despre cafea abundă în mediul online. Tocmai de aceea, e foarte important să separăm ficțiunea de realitate și analizăm lucrurile cu ochi limpezi. Iată 4 mituri comune despre consumul de cafea:
1. Cafeaua are un gust similar indiferent cum e preparată
Există o preconcepție des întâlnită, conform căreia cafeaua are același gust indiferent că o prepari la un aparat cu filtru, la un espressor sau pur și simplu la ibric. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Există numeroase moduri de a prepara cafeaua, tot așa cum există diferite rețete pentru această băutură.
Unele popoare preferă cafeaua neagră, fără zahăr, altora le place să o servească cu mult lapte, frișcă și chiar scorțișoară. Tocmai de aceea, e important să știi cum alegi cafeaua în funcție de metoda de preparare. Anumite tipuri de cafea sunt potrivite pentru ibric, în timp ce altele ar trebui preparate mai degrabă la cafetieră sau espressor.
2. Cafeaua poate reduce starea de ebrietate a unui om
Acest mit a fost crezut crezut mult timp. Chiar și în prezent, încă există foarte multe persoane care susțin că poți reduce stare de ebrietate cu o cafea tare, sau, în unele cazuri, chiar cu o cafea cu sare. Această supoziție este însă falsă. Conform Asociației Americane de Psihologie (APA), deși te poate face mai alert, consumul de cafea nu are niciun impact asupra alcoolului prezent deja în organism. În realitate, poate avea chiar un impact negativ pentru că poate face o persoană intoxicată să se simtă, în mod eronat, în stare să conducă, punându-se astfel pe sine și pe ceilalți în situații periculoase.
3. Cafeaua poate încetini sau limita creșterea
Acest mit e foarte vechi și pare că încă se încăpățânează să dispară. Nu există niciun fel de dovezi medicale care să susțină această ipoteză. Deși are fi bine să evite să-și facă un obicei din asta până la vârsta de 16-17 ani, un tânăr poate consuma ocazional o ceașcă de cafea fără să își facă griji că se va opri din creștere.
Deși cafeaua poate avea un efect minor asupra nivelului de calciu din oase, acest efect este atât de slab încât poate fi contrabalansat cu ușurință cu doar câteva linguri de lapte.
4. Cafeaua nu e sănătoasă pentru inimă
În cazul majorității consumatorilor, cafeaua poate să ducă creșterea temporară a tensiunii arteriale, dar nu este deloc periculoasă pe termen lung. Iar cei care consumă frecvent cafea vor dezvolta o toleranță ridicată la cafeină, așa că nu vor mai avea parte de astfel de efecte după o singură ceașcă.
Cu toate acestea, persoanele care suferă de o tensiune arterială ridicată ar trebui să consulte un medic pentru determina dacă ar trebui să reducă sau să limiteze consumul lor zilnic de cafea. Fiecare persoană reacționează diferit la consumul de cafea, iar atunci când este consumată în cantități mari, aceasta poate fi un stimulent foarte puternic, motiv pentru care e nevoie mereu de moderație.
Sursă foto: Shutterstock
11 schimbări mici pe care le poți face pentru a trăi o viață mai plină... Poziția corectă a corpului: 4 beneficii imediate pentru sănătate...