Pentru că este vineri, zi de desert în platoul de la Super Neatza și pentru că este vară, iar tarabele piețelor sunt pline de fructe ediția, Vlăduț, îndrăgitul bucătar al matinalului a preparat în ediția din 10 iunie 2022, un delicios desert cu fructe. Este vorba de rețeta de găluște cu caise și sos de căpșuni, perfectă pentru un sfârșit de săptămână delicios.
Rețeta este asemănătoare cu clasica rețetă de gomboți cu prune, însă prunele sunt înlocuite cu caise, iar gomboții vor fi savurați cu un sos delicios tot de fructe.
Citește și: Compot de caise jumătăți. Rețetă simplă, fără conservanți
Vă oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi celor dragi, în weekend, un astfel de desert gustos și spectaculos.
Găluște cu caise și jeleu de căpșuni - Ingrediente
- Pentru baza găluștelor:
- 1 kg piure de cartofi noi
- 250 gr făină
- 2 ouă
- 1 praf de sare
- coajă de lămâie
- vanilie
Citește și: Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
- Pentru umplutură:
- 1 kg de caise coapte
- zahăr vanilinat
Citește și: Gem de caise, fără zahăr. Rețetă de gem dietetic
- Pentru crustă:
- 100 gr unt cu 82 % grăsime
- puțin ulei
- 300 gr pesmet
- 100 gr fistic mărunțit
- 50 gr zahăr vanilinat
- 100 gr zahăr tos
- Pentru jeleul de căpșuni:
- 1 kg de căpșuni
- 2-3 linguri de zahăr
- 10 gr gelatină
Citește și: Caisată sau lichior de caise. Rețeta simplă pe care poți să o faci și tu
Rețetă de găluște cu caise și jeleu de căpșuni
Pentru a pregăti aluatul de găluște, sau gomboți, cartofii se spală, și se fierb cu coajă, în apă cu puțină sare. După ce se pătrund bine, se trec prin jet de apă rece, se curăţă de coajă și se dau pe răzătoare, sau se trec prin maşina de tocat. Peste piureul de cartofi se adaugă făina, sare, cele 2 ouă, coaja de lămâie, răzuită fin, vanilie, apoi se frământă bine aluatul.
Citește și: Găluște cu prune și sos de vanilie. Rețetă de gomboți cu prune
Caisele se spală, se sparg în două și li se îndepărtează sâmburii.Opțional, în locul sâmburilor se presară puţin zahăr vanilinat și se formează din nou caisele unind cele două jumătăți.
Aluatul se întinde o foaie mai groasă și se taie în pătrate, iar în fiecare pătrat de aluat se pune câte o caisă. Se modelează aluatul peste caisă, într-o sferă, dând astfel forma găluștelor.
Citește și: Mini Paris Brest cu căpșuni, mici bijuterii culinare pentru deliciul celor dragi
Găluştele cu caise se fierb circa 10 minute în apă clocotită cu puțină sare.
Pentru crustăp, pesmetul se amestecă cu fisticul mărunțit, zahărul vanilinat și zahărul tos și rumeneşte într-o tigaie cu unt topit în puțin ulei pentru a nu se arde.
Găluştele cu caise după fierbere se scot cu o spumieră, se trec prin crusta din tigaie, apoi se aşază pe platouri.
Citește și: Sirop de gutui pentru iarnă. Rețeta unei băuturi aromate
Cum se prepară jeleul de căpșuni
Se spală bine căpșunile, se curăță și se trec prin blender. Apoi se trec printr-o sită deasă pentru a elimina semințele și se pune piureul de căpșuni într-o cratiță, la foc mic. Se adaugă zahărul și se fierbe sosul de căpșuni pentru 10-15 minute, înlăturând spuma care se formează la suprafață.
Citește și: Rețetă de gogoși dospite, preparată de chef Nicolai Tand la Super Neatza, 9 iunie 2022
Gelatina se hidratează în apă rece, apoi se diluează la bain marie și se adaugă în sosul de căpșuni fierbinte. Se amestecă bine pentru a se dispune gelatina uniform, apoi se toarnă jeleul de căpșuni într-o caserolă, sau un bol de servire și se lasă la răcit.
Citește și: Cheesecake cu căpșuni și ciocolată. Desert de vară, fără coacere
Pentru a nu pierde detalii interesante și sfaturi utile de la Vlăduț despre modul de preparare al rețetei de găluște cu caise și jeleu de căpșuni, preparată în ediția din 10 iunie 2022 a emisiunii Super Neatza, accesați materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal.
Descoperă și cum poți să păstrezi căpșunile proaspete mai mult timp.
Nuggets de pui cu sos de iaurt. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Super Neatza, 9 iunie 2022...